Noodhulp en medische zorg voor ontheemden en dorpelingen in Shan-staat

In twee dorpen in de Shan-staat in Myanmar bieden we medische zorg en noodhulp aan ontheemden en de dorpelingen. En bouwen we mee aan een nieuwe kliniek.

Projectdetails

Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
537
Looptijd
Looptijd
1 oktober 2022 - 31 maart 2023
Budget
Budget
97.708 euro

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

Door de militaire staatsgreep in Myanmar in februari 2021 en het conflict in de Shan-staat zijn mensen in de noordelijke Shan-staat naar verschillende gebieden gevlucht. Sommigen vluchtten naar de Chinese grens, anderen naar Thailand en of naar verschillende delen van de Shan-staat. Onder hen vluchtten meer dan 500 mensen uit Kyaukme township naar 4 plaatsen, voordat zij sinds begin februari 2022 twee kloosters bereikten in Taunggyi, zuidelijke Shan-staat. Uiteindelijk (her)vestigden zij zich nabij het dorp Nyaung Htauk, Nar Pong Village Tract in Ho Pong Township. De naam van deze nieuwe locatie voor ontheemden is Wan Pang Long New Village. Er zijn 196 huishoudens met 537 personen.

Behalve het kloostergebouw zijn er nog geen scholen en gezondheidscentra. Momenteel gebruiken sommige huizen zonne-energie voor elektriciteit, maar de meeste huishoudens die zich geen zonne-energie kunnen veroorloven, gebruiken alleen kaarsen. De nood voor bouwmateriaal, zoals zeilen, spijkers, hout, en meer, voor nieuwe onderkomens is hoog. Daarnaast zijn sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en schoon water, schaars en ontoereikend. Ook is er een tekort aan gezondheidszorgfaciliteiten en zijn mensen afhankelijk van mobiele klinieken.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Hulp voor mensen op de vlucht voor conflict in Myanmar is hard nodig. Daarom zet onze lokale partner SSDF alles op alles om zoveel mogelijk mensen bij te staan. Met dit project helpen we 537 mensen verdeeld over bijna 200 families. Daarnaast steunen we nog eens twintig ontheemdengezinnen.

  • Samen met onze partner zorgen we voor een nieuwe watervoorziening en opslagtanks voor water.
  • We maken goede zorg beschikbaar voor ontheemden en dorpelingen door de bouw van een nieuwe kliniek voor basisgezondheidszorg. De kliniek wordt medio maart 2023 opgeleverd.
  • We zorgen voor bamboe wanden voor 70 huizen, inclusief badkamers, keuken en toiletten. In plaats van plastic te gebruiken, is bamboe handiger omdat hij de hitte tegengaat.
  • Dankzij de aankoop van zonnelampen waarborgen we de veiligheid van vrouwen, ouderen, kinderen en gehandicapten. De lampen worden geïnstalleerd bij openbare toiletten, opslagtanks voor water en wasgelegenheden, de kliniek en de hoofdweg in het dorp.
  • Muskietennetten worden uitgedeeld om malariagevallen tegen te gaan