‘We hebben honger, er is niet genoeg water en de kinderen zijn ziek’

Soedan is nu het land met het hoogste aantal ontheemden ter wereld. Armoede, honger en geweld zorgen voor een humanitaire ramp. Het geweld in Soedan verdrijft elke week duizenden families uit hun huis, op zoek naar veiligheid in buurlanden als Tsjaad.

vrouw zit op een stoel in een vluchtelingenkamp naast gele jerrycans,
© Olivier van Gaalen / Stichting Vluchteling

Vorig jaar begon een gewelddadig conflict in Soedan. Meer dan 750.000 vluchtelingen sloegen op de vlucht naar buurland Tsjaad, zelf een straatarm land. De gevechten houden nog steeds aan.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, is momenteel in Tsjaad en spreekt verschillende hulpverleners en vluchtelingen over de zorgwekkende situatie. Ze bezoekt Adré, op de grens met Soedan. Hier verblijven zo’n 165.000 Soedanese vluchtelingen in een ontvangstkamp. Onder de aankomende vluchtelingen is veel ondervoeding en trauma. Mensen worden hier geregistreerd en moeten door naar kampen verder landinwaarts.

‘Elke keer weer vertel ik aan de delegaties die op bezoek komen dat we honger hebben, dat er niet genoeg water is, dat de kinderen ziek zijn. Ze luisteren naar ons, gaan weg, en wij blijven achter met onze honger.’

Salah, een Soedanese vluchteling in Adré, Tsjaad. (Naam gefingeerd omwille van veiligheid.)

Thuis in Darfur, Soedan, werd zijn halve familie voor zijn ogen uitgemoord. Nu zit hij hier, in een snikheet stoffig kamp net over de grens in Tsjaad.

Hulp is hard nodig

We bieden hulp ín Soedan, maar ook in buurlanden als Tsjaad waar velen noodgedwongen naartoe vluchten. We helpen met goedkope toiletten, schoon drinkwater, voedsel, gezondheidszorg en spullen als toilet- en keukenartikelen. Elke seconde telt, we zetten alles op alles om hen te helpen. Help jij mee?


Stichting Vluchteling
English
sluit