Dodelijke storm in Libië treft tienduizenden mensen 

Het oosten van Libië is zwaar getroffen door storm Daniel. De autoriteiten in Libië melden dat er duizenden mensen zijn overleden, nog eens 10.000 mensen worden vermist. De Libische Rode Halve Maan schat dat 20.000 mensen ontheemd zijn. Er is om internationale hulp gevraagd.

Mannen lopen langs puin van gebouwen veroorzaakt door overstromingen in Derna, Oost-Libië, op 11 september 2023. Overstromingen in het oosten van Libië hebben alleen al in de kuststad Derna aan de Middellandse Zee aan meer dan 2300 mensen het leven gekost, zeiden de hulpdiensten van de regering in Tripoli op 12 september.
© ANP

Door de overstromingen zijn gebouwen ingestort, en wegen zwaar beschadigd. Twee dammen zijn bezweken, waardoor er zware overstromingen zijn. De stad Derna, in het noordoosten van Libië, is één van de zwaarst getroffen gebieden. In sommige delen van de stad kwam het water drie meter hoog.  

Ook andere plaatsen, zoals de stad Benghazi, hebben veel schade. Honderden gezinnen raakten ontheemd en zochten onderdak in scholen en andere overheidsgebouwen in Benghazi en elders in Oost-Libië. Deze ramp heeft grote impact op de mensen. Het is voor veel inwoners moeilijk om aan de eerste levensbehoeften te komen. 

Verdeeld land 

Libië is zwaar verscheurd door een aanhoudend politiek conflict. Het land is daardoor verdeeld geraakt tussen twee rivaliserende regeringen: één in het oosten en één in het westen. Beide regeringen kondigen drie dagen van rouw af. 

Noodoproep: help de slachtoffers 

Stichting Vluchteling vreest het ergste voor het grote aantal vermisten en de toch al kwetsbare groep vluchtelingen en ontheemden. Om hen zo snel mogelijk van noodhulp te kunnen voorzien, willen we zo snel mogelijk in actie komen. Doneer nu! 


Stichting Vluchteling
English
sluit