Niet meer ver reizen door nieuwe kliniek in Myanmar

In Wan Mai Pang Long, een dorp in het noorden van Myanmar, wordt in recordtempo een nieuwe kliniek gebouwd. Onze lokale partner SSDF werkt keihard, waardoor er in het voorjaar van 2023 goede zorg beschikbaar is voor zowel ontheemden als dorpelingen.

Twee mannen zijn bezig met de bouw van een ziekenhuis

Mensen moeten dichtbij huis zorg kunnen krijgen

Los van de slechte kwaliteit van de gezondheidszorg in Myanmar is er op dit moment geen kliniek of ziekenhuis in de buurt van het dorp, dat sinds april 2022 onderdak biedt aan ruim 500 recent gevluchte ontheemden en waar basisvoorzieningen nog moeten worden opgebouwd. Daarom is de bouw van deze nieuwe kliniek een grote aanwinst voor de regio. Mensen hoeven niet meer ver te reizen als ze ziek of gewond zijn en er is eindelijk een dokter in de buurt. Het is letterlijk van levensbelang dat het medisch team snel en goed een diagnose kan stellen.

De nieuwe kliniek wordt een gebouw van één verdieping en vier kamers met onder meer een apotheek, kleedkamer en wachtruimte. In de toekomst wordt het gebouw uitgebreid met een verloskamer. De medische activiteiten omvatten basisgezondheidszorg, moeder-en-kindzorg en het behandelen van mensen met huidinfecties, ontstekingen, hoge bloeddruk, diabetes en ongevallen.

Goede zorg is van levensbelang

Momenteel helpen we maandelijks 200 poliklinische patiënten. Voor wie met spoed naar een ziekenhuis buiten het kamp moet, zorgen we dat er altijd vervoer mogelijk is naar Taunggyi. Over een half jaar verwachten we 1.500 tot 2000 patiënten te kunnen helpen. In de nieuwe kliniek komen een verpleegkundige, een arts en vier medische vrijwilligers te werken. Een aantal vrijwilligers volgt nu een opleiding tot verloskundige zorg. Opening van de nieuwe kliniek staat gepland voor maart 2023.


Stichting Vluchteling
English
sluit