Mijnenvoorlichting redt levens in Myanmar

In ruim 60 landen zijn nog landmijnen en andere explosieve overblijfselen van oorlogen te vinden. Ze zijn eenvoudig te leggen, dodelijk en moeilijk te ruimen. Ook Myanmar ligt ermee bezaaid; een erfenis van een langlopend conflict.

© Mines Advisory Group

Het aantal slachtoffers als gevolg van explosieven in Myanmar was in 2021 het vijfde hoogste ter wereld. Gedurende het eerste half jaar van 2023 zijn 556 slachtoffers als gevolg van explosieven gemeld (waarvan 20% kinderen). Maar de aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger. Het wijdverbreide en recentelijk hevig opgelaaide conflict zorgt dit jaar voor een forse stijging van het aantal ontheemden in het land, tot momenteel bijna 2 miljoen. 

De Mines Advisory Group (MAG) heeft expertise in het ruimen en onschadelijk maken van mijnen, explosieven en kleine wapens en geeft hierover voorlichting aan de lokale bevolking. Stichting Vluchteling ondersteunt ook projecten van MAG in Oekraïne. 

Hoe wij helpen

Onze partner MAG in Myanmar zal met onze steun meer dan 11.000 mensen bereiken met levensreddende boodschappen. Via voorlichting leren mensen over de risico’s van landmijnen en over hoe zij de gevaren kunnen herkennen en vermijden. Dit kan mensenlevens redden.


Stichting Vluchteling
English
sluit