Comeniusprijs 2023 voor Tineke Ceelen: Boegbeeld van humanitaire hulpverlening

Directeur Tineke Ceelen ontvangt de Comeniusprijs 2023. De jury roemt haar belangwekkende werk op het gebied van hulp aan mensen op de vlucht, waar ook ter wereld. De uitreiking is op zaterdag 18 maart tijdens de Comeniusdag in Naarden.

Portretfoto van Tineke Ceelen

Steun die nodig is voor de opvang van vluchtelingen wereldwijd

Tineke Ceelen geeft, zo stelt de organisatie, “in daad en woord gepassioneerd leiding aan de steun die nodig is voor de opvang van vluchtelingen wereldwijd. Bij acute nood biedt

Stichting Vluchteling, voornamelijk gefinancierd met vrijwillige donaties, levensreddende hulp aan mensen die het slachtoffer zijn van conflicten, geweld of natuurrampen. Eveneens wordt ondersteuning geboden bij het vinden van structurele oplossingen, zodat mensen op eigen kracht hun toekomst kunnen verbeteren.

Tineke Ceelen is nu al 20 jaar de drijvende kracht achter deze activiteiten en reist daarvoor zelf ook naar de crisisgebieden, het meest recent naar Oekraïne. Zij is een boegbeeld van humanitaire hulpverlening en communiceert regelmatig over het belang daarvan in de media.”

De toekenning van deze mooie prijs motiveert mij, in weerwil van alle negativiteit rondom vluchtelingen, om met nog meer energie in te zetten op meer begrip en hulp voor mensen in grote nood.

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen

Over de prijs

De Comeniusprijs, een initiatief van het Comeniusmuseum, is vernoemd naar de theoloog, filosoof en onderwijsvernieuwer Jan Amos Comenius (1592-1670). Deze prijs wordt toegekend aan mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onderwijs, wetenschap en cultuur voor de ontwikkeling van de internationale samenleving.

Ik ben dankbaar voor deze erkenning van ons werk voor mensen op de vlucht. Anno 2022 wordt het klimaat voor vluchtelingen, zeer kwetsbare mensen, rap guurder. Om Comenius, die zelf als vluchteling naar Nederland kwam te citeren: ‘wij zijn allen burgers van één wereld. Niemand is zonder verplichtingen jegens anderen’.

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen

Uitreiking 18 maart

De prijs wordt uitgereikt op de Comeniusdag op 18 maart, die dit jaar in het teken staat van migratie en acceptatie van het vluchtelingenvraagstuk.


Stichting Vluchteling
English
sluit