5 grote conflicten om op te letten in 2024

Vrede lijkt verder weg dan ooit. Het aantal conflicten wereldwijd is het afgelopen jaar met ruim een kwart gestegen. 2024 begint met oorlogen in Gaza, Soedan en Oekraïne, enorme ontheemding in de Sahel en vredesopbouw in crisis. Wereldwijd mislukken diplomatieke pogingen om een einde te maken aan gevechten. Dit jaar geven we een overzicht van de vijf landen die in 2024 waarschijnlijk met de ergste humanitaire crises te maken zullen krijgen.

drie kinderen bij een ingestort gebouw in Gaza
© Anadolu / Reuters

5. Myanmar

militaire aanval in Myanmar
© Sit Htet Aung / Reuters
 • Afhankelijk van hulp: 18,6 miljoen
 • Ontheemden: 2,6 miljoen

Door een aanzienlijke escalatie van conflicten, zijn de humanitaire omstandigheden in Myanmar verder verslechterd. Het aantal mensen afhankelijk van humanitaire hulp, is 19 keer hoger dan vóór de staatsgreep. Steeds meer Myanmarezen worden getroffen door honger en de gezondheidszorg staat op instorten. Door klimaatverandering krijgt het land steeds vaker te maken met natuurrampen. 

4. Burkina Faso

een vluchtelingenkamp in de buurt van Sebba, Burkina Faso
© Anne Mimault / Reuters
 • Afhankelijk van hulp: 6,3 miljoen
 • Ontheemden: 2,1 miljoen

In Burkina Faso leeft 40% van de bevolking onder de armoedegrens en hebben 3,5 miljoen mensen beperkt toegang tot gezondheidszorg. De klimaatcrisis raakt Burkina Faso hard: door de grote droogte in 2023 zijn oogsten mislukt, waardoor honger verder zal toenemen. De toenemende belegering van steden door gewapende groepen zorgt ervoor dat de humanitaire behoefte naar eten of medische zorg onder inwoners enorm toeneemt. 

3. Zuid-Soedan

mensen steken een ondergelopen straat over in Zuid-Soedan
© Reuters
 • Afhankelijk van hulp: 9 miljoen
 • Ontheemden: 2,3 miljoen

Door de oorlog in buurland Soedan zal de armoede en honger in Zuid-Soedan verder verergeren. De allereerste presidentsverkiezingen van eind 2024, kunnen onrust en onveiligheid met zich meebrengen.  
 
Een voorspeld vijfde jaar van overstromingen zal in 2024 leiden tot meer ontheemding, ondervoeding en besmettelijke ziekten. Bijna driekwart van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp.

2. Bezette Palestijnse gebieden

ingestorte gebouwen als gevolg van Israëlische bombardementen in Gaza
© Anadolu / Reuters
 • Afhankelijk van hulp: 3,1 miljoen
 • Ontheemden: 1,9 miljoen

Gaza gaat 2024 in als de dodelijkste plek voor burgers, journalisten en hulpverleners ter wereld. Door de vernietiging van voorzieningen en infrastructuur staat het zorgsysteem op instorten, met het risico dat infectieziekten versneld uitbreken. Volgens de VN moet 90% van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza op dit moment regelmatig een dag zonder eten zien door te komen. Een einde aan het geweld is nog niet in zicht, en de humanitaire nood zal voortduren nog lang nadat de aanvallen zijn gestopt.  

1. Soedan

ontheemde Soedanezen zoeken onderdak in een schoolgebouw in Oost-Soedan
© Anadolu / Reuters
 • Afhankelijk van hulp: 24,8 miljoen
 • Ontheemden: 5,1 miljoen
 • Vluchtelingen: 1,3 miljoen

Soedan heeft het hoogste aantal ontheemden ter wereld. In minder dan een jaar tijd is bijna de helft van de bevolking afhankelijk geraakt van humanitaire hulp. Ruim 20 miljoen mensen hebben honger. 

Verwacht wordt dat de oorlog in 2024 verder zal escaleren, met dramatische gevolgen voor de bevolking. De vernietiging van infrastructuur leidt ertoe dat miljoenen mensen dringende behoefte hebben aan eten, schoon drinkwater en medische zorg. 

Hoe kun je helpen?

Stichting Vluchteling zal zich ook in 2024 blijven inzetten voor al die mensen wereldwijd die afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Steun ons, zodat wij dit mogelijk kunnen maken, daar waar de nood het hoogst is. 


Bron: International Rescue Committee, partner van Stichting Vluchteling.

Ieder jaar publiceert IRC een lijst met de 10 crises die in het nieuwe jaar dringend aandacht verdienen. De overige vijf landen die in deze lijst genoemd worden zijn Mali, Somalië, Niger, Ethiopië en Democratische Republiek Congo. 


Stichting Vluchteling
English
sluit