Ze verkeren daarom in ernstige voedselonzekerheid volgens de criteria van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. In een jaar tijd is de wachtlijst van het project verviervoudigd en wachten meer dan 2.000 vluchtelingen op voedselhulp.
Tijdens en direct na de coronacrisis bevonden veel vluchtelingen zich in een noodsituatie. Velen werden afgesneden van ondersteuning van de Griekse staat, waardoor zij met voedselonzekerheid werden geconfronteerd. Inflatie maakt de situatie nu nog erger.
Dit alles valt te lezen in een deze week verschenen rapport, gepubliceerd door onze partner Intersos Griekenland, HIAS Griekenland en de Greek Council for Refugees, getiteld: “Hunger in Europe: An analysis of food insecurity experienced by refugees, asylum seekers, migrants and ‘undocumented’ people in Greece”.
“Kinderen gaan met honger naar school en vallen soms zelfs flauw. Het is onvoorstelbaar dat we vandaag in Griekenland, in Europa, over honger moeten spreken”
"Onvoldoende en slechte voeding heeft ernstige, negatieve en langdurige gevolgen voor de fysieke en mentale ontwikkeling van een kind.”
Samen met INTERSOS en het Griekse Migrantenforum komen we in actie om honger te bestrijden. In Athene delen we voedsel uit aan mensen die uit verschillende landen gevlucht zijn en opvang hebben gevonden in Griekenland of op doorreis zijn naar een ander land. De meesten van hen zijn afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Ethiopië, Nigeria, Somalië, Marokko, Kameroen, Irak, Pakistan en Oekraïne.