Crisis in Libanon eist mentale tol

Libanon verkeert in de ergste economische crisis uit zijn geschiedenis. Intussen leeft meer dan 82% van de bevolking onder de armoedegrens. Ruim 1 op de 4 inwoners van het land is vluchteling.

Portretfoto van vrouw in Libanon

De crises in Libanon stapelen zich op: armoede, hoge voedselprijzen, medicijntekorten, maatschappelijke en politieke onrust, druk op de gezondheidszorg en elektriciteitstekorten. Corona en de verwoestende explosie in Beiroet gaven het land de genadeklap.

Volgens de Wereldbank wordt Libanon geteisterd door een van de 10 ergste economische crises wereldwijd sinds de 19e eeuw. Veel huishoudens in de armste gebieden van het land hebben geen elektriciteit of verwarming; gezinnen hebben gebrek aan voedsel. Het medische systeem van Libanon – ooit een van de beste in het Midden-Oosten – brokkelt af.

Er is een tekort aan alles, van medicijnen tot elektriciteit. Basisproducten zijn onbetaalbaar geworden en door een gebrek aan brandstof zitten veel gezinnen zonder stroom.

Hoe blijf je positief bij alle ellende?

Veel Libanezen worstelen met depressie en burn-out, maar therapie is voor de meesten onbetaalbaar geworden nu de inkomens krimpen. Ze maken zich zorgen over hun toekomst en weten niet hoe ze dagelijks moeten rondkomen met het geld wat in waarde is gedaald. Door een opeenstapeling van crises heeft de mentale gezondheid van zowel vluchtelingen als Libanezen zwaar te lijden. 1 op de 4 Libanezen krijgt te maken met psychische klachten.

Via onze partner Embrace helpen we meer dan 2.770 mensen met psychische problemen en psychiatrische stoornissen. Tijdens de consulten kan het gaan over omgaan met emoties, stress en gedachten, maar er wordt ook psychotherapie, medicatie en hospitalisatie geregeld indien nodig. Het resultaat voor de deelnemers is verbetering van hun psychische welzijn. We financieren de hele behandeling.

Cashnoodhulp in het noorden

Via onze partner Intersos verstrekken we cash noodhulp aan Libanezen en Syrische vluchtelingen die hun huizen dreigen te worden uitgezet. De bijdrage is specifiek voor het betalen van (een gedeelte van) hun huur voor een periode van zes maanden voor 385 huishoudens. Huizen die niet in goede staat zijn of zijn beschadigd door de recent aardbeving in Turkije, worden gerehabiliteerd met kleine reparaties.


Stichting Vluchteling
English
sluit