Honger onder vluchtelingen in Athene: Wij zorgen voor ‘Voedsel voor Iedereen’

In de Griekse hoofdstad Athene hebben meer dan 5.000 mensen op de vlucht niet genoeg te eten of voldoende geld om hun eerste levensbehoeften mee te betalen. Dit aantal kan in de komende maanden gaan stijgen. Samen met onze partner INTERSOS en het Griekse Migranten Forum slaan we de handen ineen en delen we voedselpakketten uit.

Medewerker van Intersos draagt zakken met hygiene spullen

Een schokkende realiteit: Hoe kan dit?

Mensen op de vlucht kampen vaak met jarenlange asielprocedures. Wanneer deze worden afgewezen – wat systematisch gebeurt – verliezen zij het recht op de economische steun die ze gedurende hun procedure wel kregen. Daarnaast worden vluchtelingen en migranten na hun afwijzing gedwongen de opvangkampen te verlaten, waardoor ze ook via die wegen hun broodnodige maaltijden missen.

Mensen die wel een vluchtelingenstatus toegekend krijgen, mogen in Griekenland blijven maar kunnen dan vaak niet rondkomen. Ook zij kampen met voedselonzekerheid doordat ze vaak niet aan het werk kunnen in het economisch onzekere Griekenland.

Tijdens de piek van de coronacrisis verloren veel vluchtelingen en migranten die wel een baan hadden, hun werk. Velen werden afgesneden van uitkeringen van de Griekse staat, waardoor ook zij met voedselonzekerheid werden geconfronteerd.

Het is onvoorstelbaar dat we vandaag in Griekenland, in Europa, spreken over voedselonzekerheid en vragen naar het vanzelfsprekende: het recht van ieder mens op een dagelijks bordje eten

dr. Apostolos Veizis van onze partner INTERSOS

Samen in actie tegen honger

Sinds februari zijn wij samen met INTERSOS en het Griekse Migrantenforum in actie gekomen om honger te bestrijden.

In Athene delen we voedsel uit aan meer dan 500 kwetsbare mensen die uit verschillende landen gevlucht zijn en opvang hebben gevonden in Griekenland of nog op doorreis zijn naar de rest van Europa.

De meesten van hen zijn afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Ethiopië, Nigeria, Somalië, Marokko, Kameroen, Irak, Pakistan en Oekraïne. Ook kwetsbare Grieken kunnen op onze steun rekenen.

Wij geloven dat voedsel toegankelijk moet zijn voor iedereen. Niemand hoort te kampen met voedselonzekerheid. Samen kunnen we daar verandering in brengen.


Stichting Vluchteling
English
sluit