Een jaar na de machtsovername Taliban in Afghanistan

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Taliban de macht overnamen in Afghanistan. Iedereen herinnert zich nog de beelden; mensen die zich wanhopig vastklampten aan vliegtuigen, de terugtrekking van het leger en de mensenmassa’s wachtend bij de vliegvelden.

Portretfoto van meisje in Afghanistan

Hoe is het nu, een jaar later?

Hoe gaat het met de mensen die niet zijn gevlucht? Wat is de stand van zaken van de hulpverlening?

Helaas zijn de voorspellingen van een jaar geleden uitgekomen. De reeds bestaande humanitaire crisis is door de machtsovername alleen nog maar versterkt. Van de 41,7 miljoen inwoners, zijn 25 miljoen van hen afhankelijk van humanitaire hulp. Hier liggen een aantal oorzaken aan ten grondslag. Een van de oorzaken is de economische isolatie van Afghanistan. Zo zijn de buitenlandse banktegoeden van de centrale bank niet toegankelijk / bevroren, waardoor er simpelweg nauwelijks geld beschikbaar is. Daarnaast hebben internationale donoren zich op grote schaal teruggetrokken, terwijl Afghanistan geen economie heeft die zichzelf in stand kan houden en het land voor de overname van de Taliban voor 80% afhankelijk was van deze hulp.  Beiden factoren lijden tot een hoge mate van werkeloosheid. Mensen hebben simpelweg geen geld om voedsel te kopen, en dat terwijl alles op de markt te verkrijgen valt.

Dubbele kopzorgen     

Dan is er nog een ander groot probleem: de droogte, veroorzaakt door klimaatverandering, teistert al vele jaren het land. Oogsten mislukken, vee sterft uit en enorme honger voor vele miljoenen mensen is een feit: 43% van de bevolking heeft maar de beschikking over 1 maaltijd per dag.   

Sinds de machtsovername voeren de Taliban een repressief beleid met betrekking tot de rechten van vrouwen en meisjes. Zo mogen meisjes niet meer naar de middelbare school, zijn er grote beperkingen in het uitoefenen van specifieke beroepen van vrouwen en zijn vrouwen verplicht hun gezicht te bedekken wanneer zij het huis verlaten. 

Sinds 1989 is Stichting Vluchteling actief in Afghanistan. Ook na de machtsovername zijn wij gebleven. Op dit moment werken we op verschillende plekken waar we de volgende hulp bieden:   

  • Gezondheidszorg en noodvoeding in Kabul   
  • Medische zorg en veilige bevallingen voor ontheemde vrouwen in Kandahar 
  • Cash noodhulp voor ontheemden in Kabul   
  • Verbetering van toegang tot gezondheidszorg in het zuiden van Afghanistan   
  • Medische zorg voor Afghaanse vluchtelingen in Teheran, buurland Iran

Beroep op internationale gemeenschap!

Onze directeur Tineke Ceelen en hoofd programma’s Benoit de Gryse waren aan het begin van dit jaar in Afghanistan, om de voortgang van de hulpverlening te monitoren en de noden te inventariseren. Het werd hen direct duidelijk dat de omvang van deze crisis dusdanig groot is, dat humanitaire organisaties dit niet alleen kunnen oplossen en zij doen dan ook een dringend beroep op de internationale gemeenschap om structurele hulp te hervatten. Ondanks de duidelijk zichtbare noden, ligt dit voor veel overheden gevoelig omdat zij eerst willen zien dat de Taliban meer doen rond vrouwenrechten.

Luister hier naar het interview dat Benoit de Gryse vrijdag 12 augustus gaf voor EenVandaag. 


Stichting Vluchteling
English
sluit