Vluchtelingen in grensgebied Wit-Rusland en Polen

Na een vergelijkbaar scenario in Litouwen, staan momenteel duizenden migranten, vluchtelingen en asielzoekers aan de Pools-Wit Russische grens. Zij komen voornamelijk uit het Midden-Oosten, Afghanistan en Afrika. Via Wit-Rusland komen ze naar de grens met Polen en hopen zo de Europese Unie binnen te komen. Polen wil ze niet toelaten en stuurt ze terug naar Wit-Rusland. Stichting Vluchteling maakt zich zorgen om de situatie van de mensen daar.

Jongentje is aan het huilen in grensgebied Wit-Rusland en Polen

Humanitair drama aan de grenzen van Europa

Deze nieuwe vluchtelingencrisis is een provocatie van de Wit-Russische president Loekasjenko als represaille voor de Westerse sancties. De situatie in het grensgebied is slecht: sommige mensen zitten er al weken, in de kou en zonder voldoende eten en drinken. Al zeker tien mensen zijn de afgelopen maanden omgekomen door uitputting en onderkoeling.

In een strook van drie kilometer langs de grens mogen hulpverleners niet komen en zijn journalisten ook niet welkom. De enige informatie die we hebben zijn de verhalen en filmpjes die rondgaan op social media. Directeur Tineke Ceelen: “Er dreigt een humanitair drama aan de grenzen van Europa.’

Stichting Vluchteling maakt zich zorgen om de dreigende escalatie en de humanitaire situatie ter plekke. Deze crisis moet direct aangepakt worden en de EU moet nu eindelijk werk maken van Europees beleid.

Het gebruik van vluchtelingen, asielzoekers en migranten om politieke doelen te bereiken is onacceptabel. Europa is chantabel geworden. Vluchtelingen via pushbacks weg willen houden uit Europa is onacceptabel en moet stoppen.

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Direct toegang

Hulporganisaties en journalisten moeten per direct toegang krijgen tot de grensgebieden om mensen in nood te kunnen helpen en de actuele situatie goed te monitoren. Bovendien moet iedereen asiel en bescherming kunnen vragen in Europa, waarna in een procedure wordt bepaald of iemand daar recht op heeft.

Luister hier twee radiofragmenten terug waarin onze directeur Tineke Ceelen aan het woord komt.


Stichting Vluchteling
English
sluit