Duizenden Oekraiense vluchtelingen aan de grens

We maken ons in toenemende mate grote zorgen over de situatie in Oekraine. We zien honderdduizenden mensen vluchten voor het escalerende geweld. De situatie is ernstig, zeer complex en verandert met het uur. Het aantal Oekraiense vluchtelingen in buurlanden stijgt in rap tempo.

Familie op de vlucht, moeder is zwanger, vader draagt spullen in beide handen en heeft kind op zijn schouder

Twee teams van Stichting Vluchteling zijn op dit moment in Polen. Er is uitgezocht waar en hoe we, samen met onze partners, humanitaire noodhulp kunnen bieden en zo snel mogelijk kunnen opschalen.

VN: 660.000 Oekraiense vluchtelingen en blijft stijgen

Het aantal vluchtelingen uit Oekraine is drastisch toegenomen: meer dan 600.000 Oekrainers zijn hun land ontvlucht en dat aantal blijft stijgen. De meeste Oekrainers trekken naar Polen, sinds donderdag zijn meer dan 156.000 mensen de grens overgestoken. Ook in buurlanden als Hongarije en Slowakije zijn mensen aangekomen.

Poolse opvangcentra

Het is erg druk bij de grensovergangen in Polen. Vluchtelingen staan in kilometerslange files voor de grens, de file bij de grensovergang van Budomierz is opgelopen is tot 24 kilometer. De wachttijd is 40 uur. Eenmaal de grens over, worden er gratis bussen ingezet om mensen naar hun opvangplek te brengen. Lokale inwoners zijn naar de grens gekomen met eten, vervoer en andere vormen van hulp. 

Polen heeft in korte tijd negen opvangcentra geopend voor vluchtelingen uit Oekraine. Er zijn tentenkampen ingericht en grote gebouwen als sporthallen en scholen dienen als opvang. Bij de Poolse grensplaats Korczowa is zo’n opvangplek ingericht. De Poolse overheid heeft veel werk gemaakt van de opvanglocaties. Onze directeur bezocht er afgelopen weekend de noodopvang:

De solidariteit en gastvrijheid voor mensen uit Oekraine is echt overweldigend. Tassen vol levensmiddelen en kleding, honderden veldbedden met dekens, waar je ook kijkt.

Portretfoto van Tineke Ceelen Directeur Tineke Ceelen

Doneer nu
De samenwerkende hulporganisaties maken zich grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraine voor de inwoners van het land. Oekrainers zoeken massaal bescherming in buurlanden. Meer dan een half miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht. Voor de achterblijvers is de situatie levensgevaarlijk en uiterst onzeker. Zij hebben dringend onze hulp nodig. Daarom start Giro555 een Nationale Actie.


Stichting Vluchteling
English
sluit