De EU/ Wit-Russische grenscrisis – hoe staat het ervoor?

Honderden migranten en vluchtelingen wachten in Wit-Rusland ook in het nieuwe jaar aan de grens met Polen, in de hoop de Europese Unie te bereiken. Sinds afgelopen zomer worden pogingen ondernomen. Te voet trachten ze de grens over te steken naar Litouwen en Letland, maar vooral naar Polen.

Een migrant houdt poster vast waarin hij vraagt om asiel in Polen

Nadat Polen in het najaar nog duizenden vluchtelingen en migranten oppakten en terugduwden naar Wit-Rusland, is de situatie aan de grens inmiddels rustiger geworden. Het is voor hulpverleners en journalisten aan de Poolse kant echter nog steeds verboden zich in de grensstreek met Wit-Rusland te begeven.

  • Aan de grens in Wit-Rusland zitten 600 mensen vast in loodsen, en vermoedelijk ook nog een onbekend aantal buiten aan de grens. Ze slapen in tenten, de omstandigheden zijn slecht. Ze zitten in de kou en hebben onvoldoende eten en drinken.
  • In Polen is vooral de situatie voor migranten en vluchtelingen in detentiecentra uiterst zorgelijk. Ook onder meer door de gebrekkige toegang voor journalisten en hulpverleners in het gebied.

De grenzen van Europa

We zien het geweld tegen kwetsbare mensen toenemen aan de Europese grenzen, vaak gevolgd door gedwongen pushbacks. Hierdoor worden migranten en vluchtelingen automatisch teruggestuurd zonder dat zij asiel kunnen aanvragen.

Polen wil beginnen met de bouw van een 186 kilometer lange grensversperring. Het hekwerk aan de grens met Wit-Rusland wordt een grotendeels stalen constructie van ruim vijf meter hoog, voorzien van prikkeldraad, camera’s en warmtedetectors.

Onze noodhulp

Stichting Vluchteling ondersteunt Poolse hulporganisaties via de aanschaf van een bestelbusje waarmee meer hulpgoederen vervoerd kunnen worden, bedoeld voor in de grensregio gestrande vluchtelingen en ontheemden. Daarnaast krijgen ze warme kleding en eten en drinken.

Ook zorgen we met de Poolse hulporganisaties voor woonruimtes (twee flats) voor migranten en vluchtelingen die in de grensplaats Białystok verblijven.

En ten slotte worden Poolse jongeren, studenten en docenten middels bijeenkomsten, workshops en seminars geïnformeerd om de wijdverspreide propaganda en het nepnieuws tegen te gaan.


Stichting Vluchteling
English
sluit