WERELDWIJD 82 MILJOEN MENSEN OP DE VLUCHT

Eind 2020 waren er in totaal 82,4 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht voor oorlog, conflict en onderdrukking. Voor het negende jaar op rij neemt het aantal vluchtelingen en ontheemden toe. Bijna 90% van alle vluchtelingen wordt opgevangen in een ontwikkelingsland.

Veruit de meeste vluchtelingen zijn op de vlucht in eigen land (48 miljoen), zoals in de Democratische Republiek Congo of in Colombia. Daarnaast staken 26,4 miljoen mensen de grens over op zoek naar veiligheid. Tot slot hadden eind 2020 in totaal 4,1 miljoen mensen een asielaanvraag lopen in een ander land en verlieten 3,9 miljoen Venezolanen hun land. In 2020 vragen 13.637 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland.

Vijf landen
De meeste vluchtelingen komen al jaren uit vijf landen: Syrië (6,7 miljoen), Venezuela (4 miljoen), Afghanistan (2,6 miljoen), Zuid-Soedan (2,2 miljoen) en Myanmar (1,1 miljoen).

 
 
Scroll naar beneden voor onze korte video en meer cijfers.
 
Juist in deze tijd, nu de corona-pandemie ons allemaal bedreigt en vluchtelingen extra kwetsbaar maakt, is solidariteit met hen niets minder dan onze plicht.
Directeur - Tineke Ceelen
 


 

STEEDS MEER MENSEN OP DE VLUCHT VOOR OORLOG EN GEWELD

De crises nemen toe, de oorlogen worden complexer en het aantal vluchtelingen neemt in rap tempo toe. Het was geen goed jaar voor vluchtelingen en de vooruitzichten zijn niet gunstig. 82,4 Miljoen mensen vluchtten voor oorlog, conflict en onderdrukking. Daar willen we wat aan doen. Help jij mee?