vijf feiten en fabels over mensen op de vlucht

Nog nooit waren er wereldwijd zóveel mensen op de vlucht. Eind 2024 moesten volgens de VN-vluchtelingenorganisatie ruim 122 miljoen mensen hun huis verlaten door oorlog, geweld of vervolging.

© Reuters

Tegelijkertijd duiken online steeds meer misverstanden, fabels, halve waarheden en geruchten op over vluchtelingen. Desinformatie zorgt ervoor dat het publieke beeld vaak niet klopt met de realiteit. Fabels worden bovendien misbruikt in het (politieke) debat. Dit leidt tot negatieve beeldvorming. Tijd om daar iets tegenover te zetten.

Wij hebben de belangrijkste fabels, feiten en cijfers over mensen op de vlucht en opvang in de regio voor je op een rijtje gezet.

De meeste vluchtelingen gaan naar rijke Westerse landen

❌ Fabel

  • Van de 122 miljoen mensen die wereldwijd zijn gevlucht, blijft 60 procent in eigen land en steekt nooit een grens over. Ze zijn ontheemd in eigen land.

    De grote meerderheid van vluchtelingen (67 procent) blijft in de eigen regio of vindt opvang in een buurland. Landen als Turkije, Pakistan, Oeganda en Iran behoren tot de grootste opvanglanden. Het enige Westerse land in de top 5 van grootste opvanglanden is Duitsland.

Het aantal vluchtelingen wereldwijd IS HOGER GEWORDEN

✅ Feit

  • Volgens de UNHCR waren er in 2024 meer dan 122 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht, het hoogste aantal ooit gemeten. In tien jaar tijd is het aantal vluchtelingen zelfs verdubbeld. Dit omvat zowel vluchtelingen als ontheemden.

Een vluchteling is precies hetzelfde als een migrant

❌ Fabel

  • Een vluchteling ontvlucht oorlog, conflict of onderdrukking en heeft recht op bescherming volgens het internationaal recht. Een migrant verhuist meestal vrijwillig, bijvoorbeeld voor werk. Meer uitleg lees je hier.

buurlanden doen vrijwel niets voor vluchtelingen

Feit (en ook fabel ❌)

  • Rijke Golfstaten zoals Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten nemen nauwelijks vluchtelingen op. Zij hebben het VN-Vluchtelingenverdrag niet ondertekend en zijn dus niet juridisch verplicht tot opvang, al maakt dat de beperkte hulp niet minder schrijnend.

    Andere landen doen dat juist weer wel: Turkije, Iran en Oeganda vangen miljoenen vluchtelingen op.

Er zijn te weinig oplossingen voor vluchtelingen

Feit

  • Miljoenen vluchtelingen kunnen niet veilig terugkeren naar hun land vanwege armoede, geweld of nieuwe conflicten. Internationale steun neemt af, waardoor structurele oplossingen ontbreken. Veel mensen blijven daardoor langdurig in onzekerheid. Toch keerden er in 2024 bijna 10 miljoen mensen terug naar hun woonplaats.


Stichting Vluchteling
English
sluit