TURKIJE

Verwoestende aardbeving

Een zware aardbeving, gevolgd door stevige naschokken hebben op 6 februari Zuidoost Turkije en Noordwest Syrië getroffen. Tienduizenden mensen zijn om het leven gekomen. Gebouwen, scholen, ziekenhuizen en infrastructuur liggen in puin. De schade is enorm. 

Er wonen veel Syriërs in het gebied die eerder zijn gevlucht voor de oorlog. Ze worden al sinds jaar en dag opgevangen door Turkije maar zijn door deze verschrikkelijke aardbeving opnieuw alles kwijtgeraakt.

Factcheck

85 miljoen inwoners
85 miljoen inwoners
3,8 miljoen Syrische vluchtelingen
3,8 miljoen Syrische vluchtelingen
naar Turkije
2013 | Start onze hulpverlening
2013 | Start onze hulpverlening
Laatste update: februari 2023

Turkije in het kort…

In Turkije arriveerden de afgelopen jaren bijna vier miljoen mensen, op de vlucht voor gewapende conflicten in eigen land of regio. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 is het aantal vluchtelingen in Turkije snel gegroeid. Samen met onze partner People in Need  bieden we hulp voor de slachtoffers van de zware aardbeving en hevige naschokken. 

Turkije vangt meer Syrische vluchtelingen op dan welk ander land ter wereld. In de afgelopen decennium zochten bijna 4 miljoen Syriërs hun toevlucht tot Turkije. In Zuidoost Turkije alleen al leven 1,8 miljoen Syrische vluchtelingen. Ook vangt het land nog honderdduizenden mensen uit Afghanistan op. De positie van de Syrische vluchtelingen was al slecht, maar de gevolgen van de aardbeving maakt dat er niet veel beter op.

In Turkije zijn elf provincies geraakt door de aardbeving. De situatie is extra lastig omdat het momenteel erg koud is in het gebied. Er zijn tienduizenden dodelijke slachtoffers te betreuren en een week na de ramp zijn bijna 160.000 mensen in het aardbevingsgebied geëvacueerd naar andere delen van het land.

De noodtoestand is afgekondigd in de provincies die rechtstreeks door de ramp werden getroffen. In het hele land zijn de scholen tot en met 20 februari dicht, en in ieder geval tot en met 1 maart in de getroffen regio.

Mensen in de getroffen gebieden hebben grote behoefte aan hulp en onderdak, er is opvang in sport- en jeugdcentra, scholen en universitaire slaapzalen. Er is behoefte aan dekens, tenten, hulpgoederen, water, sanitaire voorzieningen warme maaltijden, etc.

De VN Vluchtelingenorganisatie heeft de aardbevingen in Turkije en Syrië uitgeroepen tot een noodsituatie van niveau 2 (van de 3) voor een periode van zes maanden. Dit zorgt voor een betere en meer flexibele noodhulpverlening in het getroffen gebied.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Turkije begonnen we ons werk in 2013 met het bieden van noodhulp aan de grens met Syrië. In 2016 zorgden we voor onderwijs voor Syrische kinderen die al jaren niet naar school waren gegaan. En boden we psychosociale zorg voor vrouwen en meisjes en traumahulp voor Syrische jongeren.

Samenwerking met onze partners

In Turkije werken we samen met onze partner ter plekke: People in Need. Ons werk is onderdeel van de nationale actie Giro555, om de slachtoffers van de vreselijke aardbeving te ondersteunen. Die hulp gaat voor een belangrijk deel ook naar Syrië. Scroll naar beneden om te zien waar onze hulp in Turkije terecht komt.   

  Onze hulp in Turkije

  Kleding en hulppakketten voor slachtoffers aardbeving in Hatay

  Kleding en hulppakketten voor slachtoffers aardbeving in Hatay

  Toegang tot onderwijs voor slachtoffers aardbeving

  Toegang tot onderwijs voor slachtoffers aardbeving

  Noodhulp aan aardbevingsslachtoffers in Gaziantep, Maras en Adiyaman

  Noodhulp aan aardbevingsslachtoffers in Gaziantep, Maras en Adiyaman