header-landenpagina-turkije-kinderen-stichtingvluchteling

Turkije

Opvang miljoenen vluchtelingen

Turkije vangt het grootste aantal vluchtelingen ter wereld op. Maar Syrische vluchtelingen worstelen om er een nieuw leven op te bouwen. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden er onmisbare noodhulp.

Factcheck

80 miljoen inwoners
80 miljoen inwoners
3,1 miljoen Syrische vluchtelingen
3,1 miljoen Syrische vluchtelingen
naar Turkije
2013 | Start onze hulpverlening
2013 | Start onze hulpverlening
Laatste update maart 2017

Turkije in het kort…

In Turkije arriveerden de afgelopen jaren meer dan 3 miljoen wanhopige vluchtelingen, op de vlucht voor gewapende conflicten in eigen land of regio. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 is het aantal exponentieel gegroeid. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) bieden we hulp.

In Turkije zijn op dit moment de meeste vluchtelingen ter wereld. Veruit de meesten zijn Syrische vluchtelingen , op de vlucht voor de burgeroorlog in eigen land. Na jaren van bruut geweld is de situatie in Syrië ontnuchterend: 400.000 doden, 5 miljoen vluchtelingen, ruim 6 miljoen ontheemden en geen einde in zicht. De meeste Syrische vluchtelingen steken de grens over naar Turkije, waar de overheid worstelt met de opvang.

In Turkije heeft 25 vluchtelingenkampen, maar het zijn er te weinig om te voorzien in de basisbehoeftes van alle vluchtelingen. Daarom leeft 90% van hen buiten de kampen, in steden en dorpen verspreid door heel Turkije. Ze huren een krap appartement, verblijven in tijdelijke opvangplekken zoals moskeeën en scholen, of bivakkeren in parken en zelfgebouwde hutjes op straat. Deze stedelijke vluchtelingen lopen een groot risico op uitbuiting, isolement en geweld.

Vrouwen en kinderen

Vluchtelingen hebben door cultuur- en taalbarrières moeite om een leven op te bouwen in Turkije. Het gebrek aan geld en economische perspectief leidt tot een toename van huiselijk geweld en kinderarbeid. Vrouwen worstelen om medische zorg en veilige plekken te vinden waar ze kunnen herstellen van misbruik en geweld. Veel kinderen gaan niet naar school.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Turkije begonnen we ons werk in 2013 met het bieden van noodhulp aan de grens met Syrië. Nu zorgen we voor onderwijs voor Syrische kinderen. Zo kunnen kinderen die al jaren niet naar school zijn gegaan, hun leerachterstand inhalen.

Meer weten? Bekijk onze projecten in Turkije. Of lees meer over onze hulpverlening voor de mensen in Syrië en de miljoenen Syrische vluchtelingen in Libanon, Irak, Jordanië en Griekenland.

Samenwerking met IRC

In Turkije werken we samen met onze vaste partner het IRC. Ons werk is onderdeel van hun hulpprogramma waarmee we in 2016 samen 4.720 mensen konden helpen. Dit is waar het IRC, in de Hatay provincie bij de Syrische grens, aan werkt:

  • Onderwijs voor Syrische jongeren
  • Psychosociale zorg en inkomstengenererende activiteiten voor vrouwen en meisjes
  • Vaardigheidstrainingen en traumaherstel voor Syrische jongeren
Binnenkort volgt hier meer informatie over de bereikte resultaten

De conflicten in Syrië en andere brandhaarden duren voort en vluchtelingen in Turkije lopen nog steeds gevaar. Dat maakt ons werk belangrijker dan ooit. Ook in de komende jaren kunnen vluchtelingen rekenen op onze hulp.

Samen met onze partner het IRC zullen we ons in de komende jaren focussen op bescherming en onderwijs. Dit betekent dat we ons sterk maken voor:

Bescherming

  • Een nieuw centrum voor vrouwen en meisjes waar ze hulp krijgen bij het verwerken van misbruik en trauma’s
  • Betere bescherming van vluchtelingen door voorlichting, training en doorverwijzingen naar lokale instanties 

Onderwijs

  • Examentraining op universitair niveau en sociale ondersteuning voor Syrische jongeren die worstelen om hun draai te vinden in Turkije
  • Basisonderwijs en bijlessen voor Syrische vluchtelingenkinderen in steden, zodat ze hun leerachterstand kunnen wegwerken
  • Taal- en computercursussen speciaal voor vrouwen 

Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.


 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Gerelateerde projecten

Onderwijs voor Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije

Onderwijs voor Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije