INDRUKWEKKEND: VLUCHTELINGEN IN BEELD VIA VIRTUAL REALITY

Syrië is sinds maart 2011 in de greep van een allesverwoestende burgeroorlog. Vijf jaar oorlog... De bombardementen duren voort, vredesonderhandelingen verlopen moeizaam, een einde is niet in zicht. Het land ligt in puin. De burgerbevolking leeft in angst, het conflict kostte al zo’n 250.000 levens. Ruim 12 miljoen Syrische mannen, vrouwen en kinderen zijn uit angst voor oorlog en geweld van huis en haard verdreven.

Eind 2015 hebben Stichting Vluchteling en productiebedrijf  VR Gorilla de handen ineengeslagen om een serie portretten ‘The Pursuit of Happiness’ op te nemen. Portretten van Syrische vluchtelingen en ontheemden in het noorden van Irak. Elk portret vertelt het verhaal van een persoon die op zoek is naar geluk, dat volgens hen gevonden kan worden in de meest elementaire basisbehoeften.

De 360º-video’s zijn te bekijken op YouTube, maar de beste beleving krijg je met een virtual reality-bril. Hiervoor kun je bijvoorbeeld smartphone in een Google Cardboard gebruiken. Of een andere headset.
Farah

Farah is een meisje van 12 en leeft in een bouwval dat koud en vies is. Soms ziet ze muizen en schorpioenen rondkruipen. 


Mohammed 

Mohammed is een 54 jaar oude Syrische man met twee invalide zoontjes. Hij leeft in Domiz, een groot vluchtelingenkamp in het noorden van Irak.

Zaki 

Zaki leeft met zijn grote gezin van tien kinderen in vluchtelingenkamp Gawilan en is zo arm dat er nooit genoeg eten is voor het hele gezin.

Fenjeh 

Fenjeh leeft nu al drie jaar in het vluchtelingenkamp Gawilan. Ze is een moeder van vier kinderen en beviel van haar jongste dochter, Leyla, in het kamp.