Vrijheidsonderzoek: “Zorgen om oorlog”

Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt het nog steeds belangrijk stil te staan bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Ook zijn er zorgen om de oorlog die nu in Oekraïne woedt.

Verwoeste gebouwen in Oekraïne

Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei op basis van het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2022. Het Comité organiseert de jaarlijkse Dodenherdenking en Bevrijdingsdag deze keer onder het motto ‘Vrijheid deel je met elkaar’.

Beleving van vrijheid

Als het gaat om de beleving van vrijheid in 2022, zien we dat de vrijheid van meningsuiting gezien wordt als één van de belangrijkste rechten uit de Nederlandse grondwet. Mensen uit verschillende herkomstgroepen hebben hierover gemiddeld genomen wel een andere mening. Mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond vinden bijvoorbeeld de vrijheid van godsdienst belangrijker dan andere herkomstgroepen.

Als wordt gevraagd over welke onderwerpen die wereldwijd spelen mensen zich het meeste zorgen maken komen klimaatverandering (43%) en oorlog (38%) hier het meest naar voren. Er bestaan forse verschillen tussen generaties. Jongeren maken zich meer zorgen over een economische crisis, terwijl ouderen zich meer zorgen maken over migratie. Van de mensen die na de Russische inval in Oekraïne deelnamen aan het onderzoek, maken ruim zes op de tien zich het meeste zorgen om oorlog.

De vrijheid om te leven

Stichting Vluchteling besteedt in aanloop naar Bevrijdingsdag aandacht aan al die mensen die nu door oorlog en conflict in onvrijheid leven of op de vlucht zijn op zoek naar een veilige toekomst.


Stichting Vluchteling
English
sluit