Venezuela: op de vlucht voor honger, hyperinflatie en chaos

Sinds het begin van de crisis zijn 5,7 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht, veelal naar Colombia en Ecuador, maar ook naar Curaçao en Aruba. Dit maakt Venezuela tot de op één na grootste vluchtelingencrisis ter wereld, net na Syrië. Het land verkeert in grote problemen, met hyperinflatie en voedseltekorten. Medische hulp is onbetaalbaar.

Jonge vrouw met baby in haar handen op de vlucht

Begin 2020 leek de humanitaire situatie in Venezuela zich te stabiliseren. Een reeks maatregelen gaf rust aan de economie en hielp de inflatie in toom te houden. Deze trend is door corona volledig gekeerd en wordt verergerd door stijgende kosten van voedsel en essentiële producten.

Buurland Colombia ontvangt dagelijkse honderden tot zelfs duizenden Venezolanen. Er zijn nu bijna 1,8 miljoen Venezolanen in het land.

Tot op heden heeft de zich verdiepende economische crisis ertoe geleid dat ongeveer 5,7 miljoen Venezolanen hun land hebben verlaten. De humanitaire behoeften blijven toenemen, met een krimp van 26% van de economie in 2020. Naar schatting zijn 7 miljoen Venezolanen afhankelijk van hulp. 

Caminantes: gevlucht maar nog niet veilig

Honderdduizenden Venezolanen die op de vlucht zijn voor de armoede en chaos in hun land trekken door Zuid-Amerika. ‘De lopenden’, worden ze genoemd, ofwel ‘de caminantes’. Vaak met niet meer dan een tasje met bezittingen bij zich. Honderden kilometers worden afgelegd op niets meer dan een paar teenslippers. Mensen die totaal uitgeput zijn ontvangen van Stichting Vluchteling drinkwater, medische hulp, toiletartikelen en cash-hulp.

Auto’s rijden voorbij, maar niemand stopt voor de uitgeputte Venezolanen langs de weg. Vanessa: ‘Ik kan niet meer. Ik weet niet eens waar ik heen loop.’


Stichting Vluchteling
English
sluit