Stichting Vluchteling staat klaar om hulp te verlenen in Gaza  

Sinds de escalatie van het geweld op 7 oktober in Israël en het al decennialange bezette Palestijnse gebied, betalen onschuldige burgers de hoogste prijs. Ruim 1,5 miljoen mensen in Gaza zijn gedwongen hun huizen te verlaten, zonder een kant op te kunnen. Stichting Vluchteling staat klaar om noodhulp te verlenen zodra dit mogelijk is.

Een blik op verwoeste gebouwen na de Israëlische luchtaanval in het Nuseirat vluchtelingenkamp in Deir al-Balah, Gaza op 22 oktober 2023.
© 2023 Anadolu

Door aanhoudende bombardementen zijn meer dan 11.000 Palestijnen gedood. Veilige toevluchtsoorden zijn er amper of niet. Zo’n 95% van de bevolking is afgesloten van veilig drinkwater. Er is amper tot geen toegang tot voedsel, medicatie, internet, elektriciteit en brandstof. Een humanitaire catastrofe ontvouwt zich.

Situatie steeds nijpender

Het geweld en de blokkade van de Gazastrook, de gewonden, een gebrek aan eerste levensbehoeften, dokters die genoodzaakt zijn te opereren met het licht van een zaklamp en ambulances die door gebrek aan brandstof mensen niet kunnen bereiken… Als er niet onmiddellijk een staakt-het-vuren komt en niet direct meer humanitaire hulp wordt toegelaten, zal het dodental in de Gazastrook alleen maar oplopen.

Stichting Vluchteling maakt zich grote zorgen over de duizenden dodelijke slachtoffers, (waarvan het merendeel nog kind) en het grote aantal mensen dat ontheemd is geraakt. We veroordelen de schendingen van het internationaal recht en roepen op tot een staakt-het-vuren. Dit én humanitaire hulp zijn urgent en essentieel, maar enkel een structurele lange termijn oplossing zal hier helpen.

Wij staan klaar met medische noodhulp

Samen met onze partner staan we klaar om medische benodigdheden naar ziekenhuizen in Gaza te brengen en te helpen met medische noodhulp voor chronisch zieken.

We pleiten voor opnieuw voor een staakt-het-vuren om zo snel mogelijk humanitaire hulp onbelemmerd en veilig binnen te krijgen.

Zodra de situatie het toestaat en het veilig genoeg is, zullen wij onze noodhulpverlening opstarten.

Staakt-het-vuren, nu!


Stichting Vluchteling
English
sluit