Stichting Vluchteling haalt in korte tijd 1 miljoen euro op voor noodhulp in Afghanistan

De situatie in Afghanistan is gevaarlijk, veranderlijk en ongewis. De noden zijn onverminderd hoog, maar binnen de beperkingen van de veiligheidssituatie gaat ons werk vooralsnog gewoon door. Een aantal collega’s die hoge risico’s liepen, konden worden geëvacueerd. Dankzij grote inspanningen van het ministerie van Buitenlandse Zaken konden vijf van hen in veiligheid gebracht worden in ons land.

Kinderen op de achterbank van een auto in Kabul
© 2021 Getty Images

Sinds 1988 is Stichting Vluchteling in Afghanistan actief. Op dit moment verlenen wij medische hulp in de Zuidelijke provincies Kandahar en Zabul en worden extra programma’s voor onder andere gevluchte families in de hoofdstad Kabul en elders, opgezet.

Twee weken geleden startte Stichting Vluchteling haar noodhulpcampagne voor gevluchte en ontheemde Afghanen. Inmiddels is een miljoen euro opgehaald.

We zijn allemaal geëmotioneerd door de verschrikkelijke beelden vanaf de luchthaven in Kabul, maar ook door de verhalen van doodsbange Afghanen. Gelukkig kunnen wij onze ontzetting en gevoelens van machteloosheid omzetten in actie en hulp.

Portretfoto van Tineke Ceelen Directeur Tineke Ceelen

De reacties die loskwamen naar aanleiding van de campagne, waren overweldigend en hartverwarmend. Niet alleen doneerde men gul, ook zijn diverse inzamelingsacties gestart.

De campagne loopt nog door, want iedere euro is hard nodig om de miljoenen Afghanen, naar schatting de helft van de bevolking, die afhankelijk zijn van noodhulp, te kunnen bereiken.


Stichting Vluchteling
English
sluit