Schuif bescherming vluchtelingen niet af op andere landen
De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan dat het voor EU-lidstaten eenvoudiger maakt om asielaanvragen niet in behandeling te nemen. Het zogenaamde veilig derde land-concept wordt verruimd waardoor rechten van mensen op de vlucht in de EU nog verder onder druk komen te staan. Stichting Vluchteling roept op het voorstel terug te trekken en de verantwoordelijkheid niet verder af te schuiven op landen buiten de EU.

Het veilig derde land-concept maakt het voor Europese lidstaten mogelijk om een asielaanvraag niet in behandeling te nemen. Dit kan wanneer zij oordelen dat deze persoon bescherming in een ander land buiten de Europese Unie had kunnen zoeken. Die voorwaarden zijn op dit moment strenger. Er moet bijvoorbeeld een band zijn tussen de asielzoeker en het derde land. Dit kan bijvoorbeeld familie zijn of dat iemand een langere tijd in dat land had gewoond.
Met dit nieuwe voorstel is het voldoende als er een land is buiten de EU waar deze persoon op de vlucht veilig zou zijn volgens de EU. Hiervoor is het al voldoende als een EU-lidstaat een samenwerkingsovereenkomst heeft met dit land. Een band tussen de persoon en het land is niet meer nodig. Daarbovenop kunnen mensen gedwongen naar dat land worden overgebracht, ook als ze in beroep gaan tegen die beslissing.
De Commissie zegt dat dit soort samenwerkingen alleen kunnen plaatsenvinden met landen waar vluchtelingen effectief beschermd worden. Maar het voorstel gaat op geen enkele manier in op hoe dit gemeten moet worden. De Commissie beroept zich op standaarden die zijn vastgelegd binnen het Europese Asiel- en Migratiepact. Maar ook daarin waren de levensstandaarden waar opvang en bescherming van vluchtelingen aan zou moeten voldoen al enorm afgezwakt.
We zien in landen waar Stichting Vluchteling actief is met partners dat bescherming nu al enorm onder druk staat. Juist in de landen waar het mogelijk wordt om mensen naartoe te gaan sturen. De Tunesische overheid laat UNHCR al een jaar lang geen registraties van vluchtelingen meer uitvoeren. In Egypte duurt het inmiddels meer dan 2 jaar om een afspraak te maken om je te registreren als vluchteling. Veel mensen die asiel willen aanvragen, worden in beide landen vastgezet in detentiecentra of uitgezet naar oorlogssituaties in bijvoorbeeld Soedan.
De Europese Commissie gaat met de Europese Raad en het Europees Parlement onderhandelen over het voorstel. Wij roepen op aan de Europese Commissie om het voorstel terug te trekken. Het schuift de verantwoordelijkheden voor de bescherming van vluchtelingen af op andere landen. De Europese Commissie moet zich inzetten voor bescherming van mensen op de vlucht in de Europese Unie en de risico’s verkleinen dat mensen in detentie of andere mensonwaardige situaties terechtkomen.