Oekraïne: een half jaar na de Russische invasie

Exact een half jaar geleden, op 24 februari, viel het Russische leger Oekraïne binnen. Door de allesverwoestende luchtaanvallen zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld, zijn gezinnen verscheurd en hebben mensen hun dierbaren verloren. De oorlog woedt vandaag de dag onverminderd voort, het land ligt in puin en Oekraïners verkeren in grote angst en onzekerheid. En daar lijkt voorlopig ook geen einde aan te komen.

Verwoest gebouw in Oekraïne

Een bittere Onafhankelijkheidsdag

Juist vandaag had een feestelijke dag moeten worden in Oekraïne. Want naast dat we stilstaan bij een half jaar oorlog, is het Onafhankelijkheidsdag. Dat is dé dag waarop Oekraïne de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 viert.

Maar helaas, er zal waarschijnlijk nergens gedanst worden en er zullen geen grote concerten worden gegeven. Kortom; het wordt een sober en bitter feestje. Want de angst is groot dat Rusland juist deze dag nieuwe aanvallen zal uitvoeren.

Met name in het oosten en zuiden van Oekraïne wordt flink gevochten. Dagelijks wordt het land nog bestookt met rakketten en andere gevaren.

Hulp blijft keihard nodig!

Miljoenen mensen, vluchtelingen en ontheemden, hebben onderdak, eten en drinken en vaak ook medicijnen en psychosociale hulp nodig. En behalve dat veel mensen geen huis meer hebben, zijn andere huizen kapotgeschoten. In Oekraïne kan het ‘s winters min 20 graden worden, dus het is van belang dat die huizen weer snel opgeknapt worden.

Sinds februari 2022 zijn wij samen direct in actie gekomen voor Oekraïne en haalden we via Giro555 meer dan 160 miljoen euro op voor hulp aan mensen uit Oekraïne. Onze noodhulp in zowel Oekraïne als de buurlanden is in volle gang. Dankzij jullie steun zorgen wij voor onder andere voor opvang, medische zorg, medicijntransporten, veilige schuilkelders en ruimen we ook achtergebleven explosieven.


Stichting Vluchteling
English
sluit