Migratiedeal tussen EU en Egypte: ‘Een verkeerde oplossing voor het verkeerde probleem’

Gisteren werd bekend dat de Europese Unie een migratiedeal met Egypte heeft gesloten waar 7,4 miljard euro in gestoken wordt. De deal moet ervoor zorgen dat minder migranten naar Europa komen. Stichting Vluchteling maakt zich ernstige zorgen om de gevolgen van de deal voor vluchtelingen.

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, in gesprek met Soedanese vluchtelingen in Egypte.
Tineke Ceelen (directeur Stichting Vluchteling) en Eduard Nazarski (mensenrechtenexpert) in gesprek met Soedanese vluchtelingen in Egypte.

De Europese Unie heeft afgelopen zondag een nieuwe migratiedeal gepresenteerd die ervoor moet zorgen dat er minder vluchtelingen naar Europa komen. Na soortgelijke afspraken met Turkije en Tunesië maakt Brussel dit keer in totaal 7,4 miljard euro over aan Egypte. Tweehonderd miljoen euro zal worden gebruikt om de grensbewaking te intensiveren. In de praktijk zal dat betekenen dat vluchtelingen en migranten aan de grens worden tegengehouden. Daar maakt Stichting Vluchteling zich ernstige zorgen om.

We lossen opnieuw het verkeerde probleem op de verkeerde manier op. Pak de problemen van vluchtelingen zelf aan. Zet in op conflictbemiddeling, op fatsoenlijke opvang in de eigen regio, op beter bestuur. Als je dat doet, lever je een serieuze bijdrage aan een oplossing voor de problemen van de EU én van mensen op de vlucht.

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Mensenhandel en kinderarbeid

Eind vorige maand was Ceelen samen met mensenrechtenexpert Eduard Nazarski in Egypte, een land dat omringd wordt door oorlogen in Gaza en Soedan. Ze gingen in gesprek met diverse hulporganisaties en ook met vluchtelingen die zojuist de gevaarlijke oversteek naar Egypte hadden gemaakt.

Vluchtelingen vanuit Soedan zwerven vaak dagen door de woestijn voor ze in Zuid-Egypte arriveren. De tocht is gevaarlijk; velen verliezen hun familieleden of bekopen het met hun leven. Er is sprake van mensenhandel en kinderarbeid en het zijn mensensmokkelaars die geld aan hen verdienen.  

Eenmaal in Egypte zijn vluchtelingen nog niet veilig. Ze moeten vaak maanden wachten voordat ze zich kunnen laten registreren bij UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Al die tijd kan Egypte hen uitzetten naar Soedan, Syrië en Eritrea. En dat gebeurt ook. Zelfs mensen met een vluchtelingenstatus worden teruggestuurd naar de landen die ze net zijn ontvlucht. ‘Stel het je voor: je reis naar Egypte duurt dagen. Je moet langs allerlei checkpoints en je loopt telkens gevaar’, zegt Eduard Nazarski. ‘Dan kom je eindelijk aan in het zuiden van Egypte, en dan moet je je op een of andere manier laten registreren in kantoren van de VN in Caïro of Alexandrië, honderden kilometers verderop. Hoe ga je dat doen? Je kan zomaar worden uitgezet. Ook als je een pasgeboren baby bent.’ 

Mensenrechten zijn ver te zoeken

In de nieuwe afspraken tussen de Europese Commissie en Egypte staat dat zal worden ingezet op de bescherming van de rechten van migranten en vluchtelingen. Stichting Vluchteling betwijfelt ten zeerste of dit in de praktijk ook gaat gebeuren. Ceelen: ‘Ik verwijs graag naar de deals met Turkije en Tunesië, waarin dezelfde afspraken werden vastgelegd, maar waar niets van terecht is gekomen. In Egypte zijn basale mensenrechten ver te zoeken. Vluchtelingen worden onderdrukt, kritische journalisten en de lokale bevolking wordt de mond gesnoerd. We maken ons ook dit keer weer de trekpop van een dictatoriaal regime.’ 


Stichting Vluchteling
English
sluit