Op de vlucht en chronisch ziek? Wij bieden hulp

De situatie van mensen op de vlucht wordt nog moeilijker wanneer er sprake is van chronische ziektes, zoals diabetes. Waar houd je je insuline gekoeld in een vluchtelingenkamp? Hoe hou je je bloedsuiker op peil als er nauwelijks te eten is? Hoe kan je je hartaandoening laten controleren wanneer je geen geld hebt voor medische zorg? Op die vragen biedt Stichting Vluchteling een antwoord door vluchtelingen met chronische aandoeningen te helpen.

Dokters van de mobiele dokterspraktijk helpen vluchtelingen in moeilijk bereikbare gebieden in Irak met medische zorg

Chronische ziekten leiden tot armoede

Als de financiering van chronische ziekten niet door de overheid of donoren wordt mede-ondersteund, moeten patiënten daar zelf voor betalen. Dat kan behoorlijk duur worden, vooral als een bezoek aan een ziekenhuis noodzakelijk is. We hebben berekend dat de kosten gelijk kunnen zijn aan het jaarinkomen van een patiënt, en soms zelfs meer.

Van de 110 miljoen mensen op de vlucht, blijkt dat 36% een chronische ziekte heeft, zoals hart- en vaatziekten, epilepsie en diabetes. Ziektes die soms ook gemakkelijk te behandelen zijn.

Onze experts op chronische ziekten boeken positieve resultaten. Vier van de vijf patiënten met veelvoorkomende chronische aandoeningen zijn in 2023 geholpen en hebben baat bij de behandeling.

Loan Liem, Medical Team Lead Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling heeft in drie landen projecten opgezet om chronisch zieken te behandelen en te ondersteunen: Syrië, Nigeria en Curaçao. Veelal lopende hulpprojecten waar een extra component wordt toegevoegd met medische zorg voor chronisch zieken.

We blijven helpen

Ook in 2024 zullen opnieuw duizenden patiënten onze zorg ontvangen, met speciale aandacht voor chronisch zieken en mentale hulp. Inclusief coaching voor medische staf van onze partnerorganisaties ter plekke.


Stichting Vluchteling
English
sluit