Film-, museum- en boekentips over vrijheid

Oorlog, onderdrukking en geweld dwingen miljoenen mensen op de vlucht. Vrijheid is voor hen een relatief begrip. Deze indrukwekkende films, boeken en musea staan daarbij stil. Ze laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is én hoe groot de menselijke veerkracht kan zijn.

© Yzza Slaoui / Hans Lucas

Documentaire – Home Game

  • Vanaf 17 april in diverse filmhuizen (inclusief Q&A)
    In Home Game biedt filmmaker Lidija Zelovic een persoonlijk inkijkje in haar leven. Haar familie vluchtte in 1993 uit Sarajevo naar Nederland. Sindsdien worstelt zij met het veranderende politieke klimaat, waarin de tolerantie voor vluchtelingen steeds verder afneemt.

    Een confronterende documentaire over thuis zijn, herinnering en hoe politieke realiteit een persoonlijk verhaal beïnvloedt.

Museum – FENIX, Rotterdam

  • Opening op 16 mei | Geopend van dinsdag t/m zondag, 10.00–17.00 uur
    FENIX is het eerste museum ter wereld dat volledig gewijd is aan migratie. Het is gevestigd in een gerestaureerde loods uit 1923 aan de Rotterdamse kade, een historische plek van vertrek en aankomst voor mensen van over de hele wereld.

    Bezoekers vinden hier werk van meer dan honderd kunstenaars. FENIX is bovendien de officiële startlocatie van de 10 en 20 kilometer van de Nacht van de Vluchteling. Een nieuw museum dat verleden en heden verbindt via kunst, verhalen en tastbare geschiedenis.
© Haywood Mage
Tentoonstelling The Family of Migrants in FENIX.

Film – No Other Land

  • Te zien in meerdere filmhuizen, waaronder Filmhuis Den Haag op 7 mei
    Deze veelbekroonde documentaire volgt de Palestijnse activist Basel Adra, die sinds zijn jeugd de ontruiming van Palestijnse dorpen registreert. Tijdens het filmen ontmoet hij Yuval, een Israëlische journalist.

    Ondanks hun verschillende realiteiten ontstaat er een onverwachte vriendschap. Een aangrijpend en urgent portret over onrecht, veerkracht en menselijke verbinding.

Boek – Ooit Was Ik Kindsoldaat

  • Verkrijgbaar vanaf 22 mei
    Abu Hamdan werkt als woonbegeleider in een Nederlands asielzoekerscentrum, maar zijn verleden is allesbehalve alledaags. Als kind werd hij ontvoerd door het leger van de Soedanese dictator Omar al-Bashir en opgeleid tot soldaat.

    In zijn boek beschrijft hij de lange reis van kindsoldaat naar zorgverlener, en zijn leven met trauma’s, hoop en hervonden veiligheid.


Stichting Vluchteling
English
sluit