Directeur Stichting Vluchteling bezoekt Mogadishu, Somalië

De humanitaire crisis in het door oorlog en honger getroffen Somalië wordt met de dag ernstiger. Noodhulporganisaties worstelen om de meest kwetsbaren te kunnen bereiken. Met een deel van de Giro555-opbrengst schaalt Stichting Vluchteling haar noodhulpverlening in de door hongersnood getroffen gebieden op, zo ook in Somalië.

Tineke Ceelen in Mogadishu, Somalië

Onze directeur Tineke Ceelen bezocht de afgelopen dagen ontheemdenkampen en onze medische hulpposten rondom Mogadishu. Het bezoek was niet zonder gevaar; omwille van veiligheidsredenen kunnen wij pas nu over haar bezoek communiceren. De komende dagen publiceren wij haar aangrijpende verslagen vanuit Mogadishu, Somalië.

Nairobi, 4 april 2017

Het hoort erbij, hou ik mezelf voor. En het is voor mijn eigen veiligheid. Maar ondanks deze toch best goede argumenten om niet teveel te zeuren over lange rokken, verhullende bloezen en een hoofddoek, trek ik met enorme tegenzin het kapje over mijn hoofd dat mijn haren in bedwang moet houden. Daar overheen bind ik twee hoofddoeken, ik neem geen enkel risico. Moet lukken, constateer ik in de spiegel. Nijdig prop ik de hoofdbedekking en de bijbehorende niqaab in mijn tas.

De ultrakorte nacht tussen onze aankomst in Nairobi en vertrek naar Mogadishu doe ik geen oog dicht. Voor het eerst sinds 1993 ga ik terug naar Somalië. 24 jaar geleden was ik daar ook, in een heel ander deel van het land weliswaar, maar ook toen al zeer onveilig. In een tijdbestek van minder dan twee jaar was ik erbij toen ons team gewapend werd overvallen, in een schietpartij terecht kwam en uiteindelijk een teamlid werd neergeschoten. Ik haalde hem terug naar Nederland en nam me voor dat ik van mijn levensdagen geen stap meer in Somalië zou zetten.

Maar het loopt dus anders. Eerst sta ik tijdens de hongersnood in 2011 aan de bedden van Somalische kinderen die oorlog zijn ontvlucht, maar aan de hongerdood dreigen te sterven in het Keniaanse vluchtelingenkamp Dadaab.

Nu we in 2017 weer aan de vooravond staan van een grote hongersnood, de Samenwerkende Hulporganisaties een nationale inzamelingsactie starten en wij grote sommen geld ter beschikking stellen voor de hulpverlening, gaan oude smoesjes niet langer op. Ik ga, na een kwart eeuw dus, terug naar Somalië.

Onze hulpverlening in Somalië

De opbrengst van de Giro555-actie voor de slachtoffers van de hongersnood in grote delen van de wereld is verder opgelopen tot bijna 33 miljoen euro. Met een deel van de Giro555-gelden verleent Stichting Vluchteling levensreddende noodhulp op het gebied van medische zorg en het tegengaan van ondervoeding in de Benadir-regio in Somalië.

De hulpverlening op het gebied van gezondheidszorg is met name gericht op het bestrijden van besmettelijke zieken. Daarnaast bieden we therapeutische voeding aan mensen die lijden onder ernstige ondervoeding. Dat zijn vooral kinderen onder de 5 jaar, zwangere vrouwen en jonge moeders.

Naast onze hulpverlening op het gebied van medische zorg en voedselzekerheid in de door honger getroffen regio’s, verbeteren we ook de watervoorzieningen in Hobyo en Jariibin district in Somalië. Zeker tienduizend mensen zullen weer toegang krijgen tot schoon drinkwater door onder meer het aanvoeren van water met trucks, het herstel van twee waterputten en uitleg over de bevordering van hygiëne. Daarnaast bieden we cashhulp aan 800 kwetsbare huishoudens, hetgeen mensen zelf in staat stelt om in hun dagelijkse onderhoud te kunnen voorzien. Dit project wordt gerealiseerd binnen de Dutch Relief Alliance.

Ook onze noodhulpactiviteiten in de door honger getroffen landen Zuid-Soedan en Jemen zijn met Giro555-gelden opgeschaald. Wij danken alle donateurs voor de steun aan de slachtoffers van de hongersnood.

Tineke Ceelen zit op dit moment in het vliegtuig, dat haar terugvliegt vanuit Mogadishu naar Kenia, om vervolgens terug te keren naar Nederland. Om veiligheidsredenen hebben wij niet eerder over haar bezoek aan Somalië kunnen communiceren. De komende dagen zullen wij haar reisdagboeken publiceren, en verslag doen van de ramp die zich in Somalië voltrekt.

Pers: voor interviews kan er contact worden opgenomen met Valeska Hovener: 06-40846655


Stichting Vluchteling
English
sluit