Bescherm kinderen tegen kinderarbeid: meest gestelde vragen

In een land als Libanon werken sommige kinderen meer dan 11 uur per dag, 6 dagen per week. Zij moeten werken om te overleven en kunnen niet naar school. Ze verkopen zakdoekjes en cd’s, poetsen schoenen of bedelen op straat tot laat in de avonduren. In Libanon gaat het om ongeveer 180.000 minderjarigen, veelal van Syrische afkomst, van soms nog geen 5 jaar oud, wereldwijd om miljoenen meer. Deze kinderen lopen naast gevaar, ook een enorme schoolachterstand op. Jouw hulp is hard nodig om deze verloren generatie van vluchtelingenkinderen te redden. Help mee en bescherm vluchtelingenkinderen tegen kinderarbeid. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen van de afgelopen dagen.

Jongen met slijptol aan de arbeid

De ergste vormen van kinderarbeid worden gedefinieerd als die soorten werk die gevaarlijk zijn en fysieke en/of psychologische schade kunnen toebrengen aan kinderen (inclusief kinderen die betrokken zijn bij pornografie en prostitutie, slavernij, illegale activiteiten en activiteiten die door hun aard schade kunnen toebrengen aan kinderen). De ILO-conventie 182 definieert duidelijk wat deze ergste vormen van kinderarbeid zijn en betreft het verbod en de onmiddellijke eliminatie van deze ergste vormen en is bekrachtigd door 181 landen.

Sub-Sahara Afrika heeft het grootste percentage kinderen die werken (29% van de kinderen in de leeftijd van 5 tot 17 jaar). In het Midden-Oosten en Noord-Afrika doen minder dan 1 op de 10 (7%) van de kinderen in deze leeftijdsgroep potentieel schadelijk werk, vergeleken met 11% van de kinderen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (UNICEF 2017).

Deze percentages variëren echter als we kijken naar ontheemde bevolkingsgroepen en vluchtelingen, waarbij vluchtelingkinderen vaak veel hogere percentages hebben dan het landgemiddelde. Bijvoorbeeld, terwijl het regionale gemiddelde in het Midden-Oosten ongeveer 7% is, zijn er ongeveer 13 Syrische vluchtelingkinderen die werken in Jordanië (IRC).

De percentages van kinderarbeid zijn vergelijkbaar voor zowel jongens als meisjes in verschillende regio’s, hoewel deze verschillen wanneer we beginnen te kijken naar het soort arbeid en werk waar jongens en meisjes bij betrokken zijn. Meisjes worden bijvoorbeeld het vaakst aangetroffen in huishoudelijk werk, terwijl jongens vaker bij de bouw betrokken zijn.

Kinderen die op straat leven, zijn vaak ook betrokken bij verschillende soorten kinderarbeid. Straatkinderen kunnen kinderen zijn die op straat werken (zoals mensen die spullen verkopen bij verkeerslichten of andere baantjes hebben op straat) en kinderen die zowel op straat leven als werken. Kinderen die op straat leven hebben de extra kwetsbaarheid dat ze zelden een volwassene hebben om voor hen te zorgen of een huis om naar terug te keren, en dus een verhoogd risico lopen op uitbuiting en misbruik.

Armoede en het gebrek aan opleidingsmogelijkheden zijn de belangrijkste redenen waarom kinderen betrokken zijn bij kinderarbeid. Voor veel huishoudens in de armste landen ter wereld levert het inkomen van een kind een belangrijke bijdrage aan het totale inkomen van het huishouden. Dit gaat vaak gepaard met een gebrek aan scholen in de buurt en de kosten verbonden aan het naar school gaan, waardoor onderwijs een luxe is die sommige gezinnen zich niet kunnen veroorloven. Zelfs als basisscholen gratis zijn, zijn er bijbehorende kosten, zoals voor de aanschaf van een uniform, boeken, pennen, enzovoorts, die het voor sommige kinderen onmogelijk maken om naar school te gaan.

Stichting Vluchteling en het IRC werken samen met ontheemde en door conflicten getroffen bevolkingsgroepen, waar het percentage kinderarbeid toeneemt naarmate het inkomen van het gezin uiteenvalt en de toegang tot onderwijs verder wordt beperkt door de ontheemding en het conflict.

Het IRC implementeert kinderbescherming programma’s om kinderen betrokken bij kinderarbeid te identificeren en ondersteunt hen om de risico’s te verminderen en waar mogelijk naar school terug te keren. De risico’s waarmee deze kinderen worden geconfronteerd zijn onder meer geweld, misbruik en uitbuiting door werkgevers en familieleden, evenals risico’s door beleid en autoriteiten (vooral voor vluchtelingenkinderen en kinderen op straat), die kinderarbeiders vaak zien als een bedreiging en een risico, in plaats van een kwetsbaar kind dat hulp en ondersteuning nodig heeft. Als onderdeel van kinderbescherming, voert het IRC ook opvoedingsprogramma’s uit om ouders voor te lichten over de risico’s van kinderarbeid, met als doel het geweld thuis te verminderen en de ontwikkeling van het kind te verbeteren, inclusief toegang tot onderwijs en het verminderen van de betrokkenheid van kinderen bij arbeidsactiviteiten.

Het IRC integreert onderdelen voor levensonderhoud in onze programma’s voor kinderarbeid, die ouders ondersteunen bij het identificeren van alternatieve inkomensmogelijkheden en ook kinderen ondersteunen om terug naar school te gaan of deel te nemen aan kansen op onderwijs en vaardigheden.


Stichting Vluchteling
English
sluit