hulp na krachtige aardbevingen in Afghanistan

Op 7 oktober 2023 is Afghanistan getroffen door een verwoestende aardbeving, gevolgd door 2 krachtige bevingen. Het epicentrum van de aardbeving ligt vlak bij de stad Herat in het westen van het land. Stichting Vluchteling komt met haar partner IRC in actie om de getroffenen te helpen.

Afghanen lopen door verwoesting veroorzaakt door aardbeving
© Reuters

Er wonen ongeveer 1,9 miljoen mensen in het gebied dat het zwaarst door de aardbeving is getroffen. Er zijn inmiddels 1.500 doden gevallen, 1.950 mensen gewond geraakt, en duizenden huizen verwoest.   

Een enorme klap voor een land waarin oorlogen, conflicten, armoede en honger elkaar al decennialang afwisselen. Vóór deze aardbeving hadden al ruim 29 miljoen Afghanen dringend humanitaire hulp nodig. De aardbeving heeft de situatie alleen maar verergerd, zeker nu de winter in aantocht is. Essentiële voorzieningen zoals onderdak, schoon water en sanitaire voorzieningen zijn dringend nodig. 

250.000 EURO voor bescherming en winterhulp  

Afghanistan verkeert in grote nood. Er heerst er een ongekende humanitaire crisis. Deze aardbeving komt daar nog eens bovenop. We helpen via onze partner International Rescue Committee slachtoffers in Herat met noodpakketten, hulp om te winter door te komen (jassen, mutsen, sjaals, handschoenen etc.), traumazorg en cashhulp voor kwetsbare personen zoals gehandicapten en ouderen. We helpen 7.050 Afghanen.

Sinds 1989 is Stichting Vluchteling actief in Afghanistan. Ook na de machtsovername zijn wij gebleven met levensreddende hulp aan Afghanen die decennia van gewelddadige conflicten, natuurrampen en corona hebben doorstaan.


Stichting Vluchteling
English
sluit