Aandacht voor psychische problemen in Oekraïne

Bijna twee jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, hebben Oekraïners dagelijks te maken met geweld, angst, verlies en tragedie. Samen met Faith-Hope-Love behandelen we ruim 4.000 patiënten.

Illustratie van een persoon die kampt met hun mentale gezondheid

De oorlog eist een zware tol van de geestelijke gezondheidstoestand van miljoenen Oekraïners, waardoor een dringende toename van hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg en psychologische ondersteuning nodig is.

De WHO verwacht dat bijna 10 miljoen mensen in Oekraïne te maken krijgen met aanzienlijke geestelijke gezondheidsproblemen, variërend van milde depressie of angst tot PTSS en psychose.

Het is werkelijk ontroerend en inspirerend om zoveel toewijding en passie te zien bij experts die zich inzetten om mensen in nood te helpen. Ons centrum is een oase van hoop en licht in deze donkere tijden in Oekraïne.

Portretfoto van Olivera Novakovic Olivera Novakovic, specialist mentale gezondheid bij Stichting Vluchteling

Geestelijke zorg in Odesa

Onze partner Faith-Hope-Love biedt psychologische consulten, individuele en groepstherapie en medische ondersteuning door een psychiater, neuroloog en huisarts. In het zogeheten Equilibrium centrum werkt een multidisciplinair team op één plek samen aan de complexe behoeften van patiënten.

Daarnaast zijn er activiteiten zoals kunsttherapiesessies, yoga, en therapeutisch werken met de hond en sessies om het welzijn van patiënten te verbeteren. En krijgen lokale psychologen training om hun klinische expertise te kunnen opbouwen.

Het centrum streeft ernaar om gedurende de looptijd van het project 4.000 mensen te bereiken. Het project loopt t/m mei 2024 en dit hebben we bereikt:

  • 1.169 individuele sessies
  • 60 groepssessies
  • 24 psychologische interventies
  • 592 consultaties in de geestelijke gezondheidszorg
  • 138 psychiatrische consulten
  • 104 consulten door neuroloog
  • 83 consultaties door huisarts
  • 15 supervisie sessies
  • 31 thematische trainingen

Samen voor Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft de grootste vluchtelingencrisis in Europa van deze eeuw veroorzaakt. Sinds het uitbreken van de oorlog in februari 2022 zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Mede dankzij de opbrengst van Giro555, is Stichting Vluchteling direct in actie gekomen met levensreddende noodhulp.


Stichting Vluchteling
English
sluit