Wereld telt meer dan 100 miljoen vluchtelingen

De afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat gedwongen op de vlucht is jaarlijks gestegen. Voor het eerst zijn er meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht. Lage- en middeninkomens landen vangen 83% van alle vluchtelingen op.

Portretfoto van meisje met zakken met spullen op rug en hoofd en in haar hand

Ernstige conflicten in 23 landen

Door oorlog, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen waren er eind 2021 zo’n 89 miljoen mensen op drift. Vooral de Russische invasie van Oekraïne maar ook de andere noodsituaties zoals in Afrika en Afghanistan hebben het cijfer begin 2022 over de dramatische mijlpaal van 100 miljoen geduwd.

Volgens de Wereldbank werden vorig jaar 23 landen geconfronteerd met nieuwe en opnieuw escalerende conflicten, met een gezamenlijke bevolking van 850 miljoen.

Opvang vooral in eigen regio

Veruit de meeste mensen zijn op de vlucht binnen de eigen landsgrenzen (53 miljoen), zoals in DR Congo, Jemen of Colombia. Daarnaast staken iets meer dan 27 miljoen mensen de grens over op zoek naar veiligheid. Het aantal vluchtelingen steeg o.m. in Oeganda, Tsjaad en Soedan. Tot slot hadden 4,6 miljoen mensen een asielaanvraag lopen en verlieten 4,4 miljoen Venezolanen hun land.

We moeten actie ondernemen om conflicten op te lossen en duurzame oplossingen te vinden, of deze verschrikkelijke trend zal zich voortzetten.

Portretfoto van Michael Linhart Filippo Grandi, VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen

Meer cijfers:

  • De meeste vluchtelingen komen al jaren uit vijf landen: Syrië (6,7 miljoen), Venezuela (4,6 miljoen), Afghanistan (2,7 miljoen), Zuid-Soedan (2,4 miljoen) en Myanmar (1,2 miljoen);
  • In absolute aantallen ving Turkije de meeste vluchtelingen op (3,8 miljoen), gevolgd door Colombia (1,8 miljoen), Oeganda (1,5 miljoen), Pakistan (1,5 miljoen) en Duitsland (1,3 miljoen);
  • Kinderen zijn goed voor 30% van de wereldbevolking, maar 41% van alle mensen op de vlucht is kind;
  • Meer dan één procent van de wereldbevolking – ofwel 1 op de 88 mensen – is gedwongen op de vlucht geslagen. Tien jaar geleden was dit nog 1 op 167 mensen.

Meer lees je in het Global Trends Report van de VN. Stichting Vluchteling werkt in ‘s werelds grootste vluchtelingencrises en biedt levensreddende noodhulp in 24 landen, waaronder voedsel, water en medische zorg. Help mee.


Stichting Vluchteling
English
sluit