Suzan en Freek: ‘Een reis om nooit te vergeten’

Suzan en Freek, zangduo en Ambassadeurs van de Vrijheid, maakten samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei een documentaire over het thema ‘vrijheid’. Samen met Stichting Vluchteling reisden ze af naar Lesbos en Athene, waar ze met eigen ogen zagen hoe vluchtelingen gediscrimineerd en buitengesloten worden.

Suzan en Freek zitten op uitkijkpunt en worden geïnterviewd

Op Lesbos werden ze begeleid door de Afghaanse Nazanin, die als vluchteling naar Griekenland kwam en nu werkzaam is als tolk voor een van de partners van Stichting Vluchteling.

Freek: “Nazanin kwam uit Afghanistan en heeft via een lange omweg zelf tien maanden in kamp Moria gezeten, dat in 2020 volledig is afgebrand. Zij weet uit eigen ervaring hoe het is om alles achter je te laten.” Op Lesbos ontmoetten Suzan en Freek een Griekse visser die vertelt dat hij de afgelopen twee jaar ‘geen vissen meer vangt, maar mensen.’ Freek: “Hij heeft zoveel mensen uit de zee gehaald, levend en dood, dat hij nachtmerries heeft van alles wat hij heeft gezien. Er liggen ook kinderschoentjes op het strand, het is een plek waar alles heel tastbaar wordt.”

Het is zo oneerlijk dat de plek waar je geboren bent, zoveel bepaalt.

Portretfoto van Suzan en Freek Suzan en Freek

Na Lesbos vervolgden ze de reis naar Athene, waar ze in contact kwamen met vluchtelingen die op straat of in armoedige huizen leven en al jaren in afwachting zijn van hun verblijfstatus. Suzan: “Dat zijn mensen van onze leeftijd, super hippe, toffe mensen. Alleen, hun leven staat stil. Ze kunnen niet werken of studeren, niks opbouwen. Ik vond die persoonlijke gesprekken heel heftig. Als je die beelden op tv ziet, sluit je je er onbewust voor af. Nu lieten we alles binnenkomen.” Freek vertelt: “Het wordt deze mensen zo moeilijk gemaakt, ze worden buiten de maatschappij geplaatst.”

Naast alle ellende, waren er ook mooie dingen. Freek: ”In Athene zijn we bij een punt geweest waar vrijwilligers voedsel en kleding uitdelen. Heel fijn om te zien dat mensen zelf het heft in handen nemen.” Suzan: “Het voelde heel machteloos dat wij zo weinig kunnen doen. We kunnen wel hun verhaal vertellen, zodat ze gehoord worden. Wij hebben hun pijn een beetje kunnen voelen, ik hoop dat meer mensen dat ervaren en dat het iets teweegbrengt. Al is het maar op kleine schaal. Het is zo oneerlijk dat de plek waar je geboren bent zoveel bepaalt. Onze boodschap is dat dit mensen zijn zoals jij en ik, het kan iedereen overkomen.”

De reis heeft echt een grote indruk op ons gemaakt. Wij willen op 5 mei op basis van deze ervaring vertellen dat iedereen dezelfde kansen zou moeten krijgen. Vrijheid is er voor iedereen, eigen het je niet toe.’

Portretfoto van Suzan en Freek Suzan en Freek

BEVRIJDINGSFESTIVALS

De Bevrijdingsfestivals verzorgen op 5 mei een gezamenlijk programma van meer dan 200 optredens. Suzan & Freek zijn tijdens deze editie als Ambassadeurs van de Vrijheid aan de festivals verbonden en treden op 5 mei op in Haarlem, Flevoland, Drenthe en Friesland.

Foto: Barrie Snijder


Stichting Vluchteling
English
sluit