Grens bereikt aan de randen van Europa

Door aanhoudende conflicten in landen als Somalië, Syrië, Irak en Afghanistan zoeken meer vluchtelingen veiligheid in Europa. Ze komen voor dichte grenzen te staan en hebben steeds vaker te maken met afschrikking en geweld. Hun situatie wordt steeds grimmiger. Mensenrechten en internationale verdragen worden geschonden, terwijl vluchtelingen volgens Europese normen en wetgeving recht hebben op humane opvang en asiel.

Twee jonge meisjes hand in hand bij grensgebied Polen en Wit-Rusland
© TASS

De Nieuws BV en Grens Bereikt!

Tineke Ceelen en Eduard Nazarski reizen komend jaar langs de buitengrenzen van Europa. Ze vragen aandacht voor de vluchtelingensituatie daar en willen de ernst van de omstandigheden met eigen ogen zien en onderzoeken. Ze hopen een antwoord te vinden op de vraag hoe het anders en beter kan.

De Nieuws BV van BNNVARA zal de reizen in 2023 op de voet volgen en op NPO Radio 1 met regelmaat via reportages en nieuwsitems aandacht besteden aan het Randen van Europa-project. Ook zijn de reizen te volgen via de social media kanalen van De Nieuws BV.

Aftrap in de studio

Op donderdag 22 december zijn Tineke en Eduard tussen 13:00 en 13:30 uur live in de studio van De Nieuws BV aanwezig om het reisplan toe te lichten en verslag uit te brengen van de eerste reis naar de Pools Wit-Russische grens. Hier proberen vluchtelingen en migranten de EU binnen te komen. De humanitaire crisis is hier al ruim een jaar aan de gang. In het bosgebied Białowieża deelt Stichting Vluchteling via haar lokale organisatie DOPIK eten, drinken, laarzen en warme kleding uit aan vluchtelingen die daar klemzitten.

In 2023 volgen ook bezoeken aan o.m.Turkije, Servië, Bosnië, Italië en Lampedusa, Libië en Calais, Duinkerke en Engeland. Op verschillende platforms en via De Nieuws BV doet Stichting Vluchteling verslag van mensenrechtenschendingen en de omstandigheden waaronder vluchtelingen moeten zien te leven.

Waarom accepteren we dit?

Op dit moment is de realiteit van de Europese vluchtelingenopvang dat mensen op een amper zeewaardig bootje teruggeduwd worden de zee op naar Turkije, in elkaar geslagen worden door Hongaarse grenswachten en beperkt mogelijkheid krijgen om asiel aan te vragen. En voor wie het wel ‘lukt’, blijft de situatie ook erbarmelijk. Op de meeste plekken is nauwelijks medische en psychische hulp beschikbaar, opvangkampen zijn ver van de bewoonde wereld en er is niet genoeg te eten. Waarom accepteren we dit en hoe kan het anders? Het is de hoogste tijd om die vragen te beantwoorden.

Eduard Nazarski is deskundige op het gebied van mensenrechten en vluchtelingen. Nazarski zit in de commissie mensenrechten van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Hij was directeur van Amnesty International Nederland.

Tineke Ceelen is directeur van Stichting Vluchteling.


Stichting Vluchteling
English
sluit