Afghaanse eerste hulp centra helpen bijna 18.000 patiënten

Sinds de machtsovername van de taliban staat de gezondheidszorg in Afghanistan op instorten. Tientallen ziekenhuizen en klinieken hebben hun deuren moeten sluiten. Als gevolg van armoede en wegvallende internationale donorsteun, staat het gezondheidspersoneel onder grote druk en ontstaan medische tekorten, waardoor patiënten niet altijd de zorg krijgen die zij nodig hebben. Stichting Vluchteling ondersteunt daarom twee centra voor spoedeisende hulp in het zuiden van Afghanistan.

Spoedeisende eerste hulp in Kandahar

In twee districten in de provincie Kandahar bieden we spoedeisende medische zorg voor mensen die levensgevaarlijke verwondingen hebben opgelopen. In elk van de twee centra voor spoedeisende eerste hulp behandelen we per dag twintig tot dertig patiënten. De centra zijn 24/7 open voor de eerste hulp. In de centra zorgen we voor essentiële medische apparatuur, medicijnen en andere medische benodigdheden. Twee artsen, drie verpleegkundigen en een radioloog behandelen hier de meest kritieke gevallen. Zwaargewonden worden doorverwezen naar het Mirways ziekenhuis in Kandahar.

In samenwerking met onze partner Intersos hebben we de centra voor spoedeisende hulp hersteld en gerenoveerd. We hebben het medisch personeel uitvoerig getraind, waardoor de kwaliteit van zorg enorm is verbeterd. 

Noodhulp Stichting Vluchteling

Afghanistan lijdt enorm onder de economische ineenstorting na de machtsovername door de Taliban, die verergerd wordt de impact van de zeer ernstige droogte en de corona pandemie. Momenteel zijn 3,5 miljoen Afghanen binnen hun eigen land op de vlucht geslagen en nog eens 2,6 miljoen Afghanen zijn hun land ontvlucht.

Stichting Vluchteling en haar partners bieden ook hulp aan gevluchte Afghanen in Kabul. Dit medisch hulpproject in Kandahar loopt nog t/m mei 2022, in totaal behandelen we 18.000 patiënten.

Foto's: Hatullah Omar/INTERSOS