Acute hongersnood dreigt in 23 landen

In 23 landen en regio’s dreigt honger. De VN waarschuwt hiervoor en luidt de noodklok: in de komende maanden zijn er ernstige voedseltekorten in zogeheten ‘honger hotspots’, voornamelijk in Afrika. Ethiopië en Madagaskar zijn nieuwe hotspots met het hoogste alarmniveau. Het Wereldvoedselprogramma wijst erop dat conflicten, klimaatverandering en corona de situatie erger maken.

Dokter behandeld kleine jongen wie op de schoot van vader zit
© © Will Swanson 2017

Het gaat om een situatie waarbij 41 miljoen mensen op de rand van de hongerdood verkeren. Vooral conflicten verhinderen dat humanitaire hulp de gebieden bereiken waar honger heerst. In sommige gevallen worden de voedselvoorraden in beslag genomen door de verschillende groeperingen.

Ethiopië, Madagaskar, Jemen, Zuid-Soedan, Nigeria, Afghanistan, DR Congo, Soedan en Syrië blijven hotspots met het hoogste alarmniveau en catastrofale vooruitzichten. Ethiopië en Madagaskar zijn nieuwe hotspots die de meeste zorgen baren. In Ethiopië leven 400.000 mensen in een situatie van acute voedselnood. In Madagaskar lopen 28 000 mensen het risico van hongersnood, vanwege de ergste droogte in het land in 40 jaar.

De lijst van regio’s of landen in voedselnood wordt bovendien steeds langer: Afghanistan, Angola, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Burkina Faso, Kameroen, Niger, Nigeria, Tsjaad. Maar ook Libanon, Honduras, El Salvador, Guatemala en Colombia worden in de lijst opgenomen. De situatie is ook zeer zorgwekkend in Haïti, Kenia, Mozambique, Myanmar, Sierra Leone, Liberia en Somalië.

Acute voedselnood voor ruim 155 miljoen mensen wereldwijd

Bijna 100 miljoen mensen kampten in 2021 met acute voedselonzekerheid als gevolg van conflicten. Extreem weer, met name droogte, duwt wereldwijd 16 miljoen mensen in acute voedselonzekerheid. En ook corona resulteerde in hoge voedselprijzen en voedselnood voor 40 miljoen mensen.

Wereldkaart van landen in acute voedselonzekerheid

In actie tegen honger

Stichting Vluchteling bestrijdt ondervoeding onder mensen op de vlucht. We helpen met acute medische zorg en noodvoeding. Ernstigste gevallen nemen we op in ondervoedingsklinieken met 24-uur zorg. Daarnaast geven we voorlichting om ondervoeding te voorkomen.


Stichting Vluchteling
English
sluit