Hoe getraumatiseerde kinderen de wereld zien door hun tekeningen

De ouders onder jullie zullen dit weten: kinderen uiten hun emoties primair en daardoor vaak heftig. Denk maar aan een driftbui, extreme angst of flinke boosheid. In oorlog of vluchtsituaties maken kinderen in een korte tijd ontzettend heftige dingen mee. Ze worden blootgesteld aan geweld, voortdurende onzekerheid en instabiliteit en raken getraumatiseerd. Het IRC, partner van Stichting Vluchteling, heeft met tienduizenden kinderen gewerkt in door oorlog verscheurde landen overal ter wereld.

Door kinderen te laten tekenen over hun ervaringen stellen ze zichzelf meer open. Daarnaast is het een manier om te beginnen aan het verwerken van de trauma’s die de kinderen hebben moeten verduren. Hieronder enkele voorbeelden van deze tekeningen.

tekening met daarop vrouwen die onder schot worden gehouden en man die wordt geslagen

Een tekening gemaakt door een voormalig kindsoldaat in Oeganda uit 2002. The Lord’s Resistance Army ontvoerde meer dan 30.000 jongens en meisjes die moesten dienen in het leger als kindsoldaten gedurende de 20-jarige oorlog met de Oegandese regering.

tekening met daarop huilende vrouw te zien met baby in haar armen

In 2017 sprak IRC, partner van Stichting Vluchteling, met minderjarigen die zonder begeleiding in het Azraq vluchtelingenkamp in Jordanië woonden. Daar werd deze tekening gemaakt.

Jordanië heeft meer dan 1 miljoen Syrische vluchtelingen verwelkomd.

Tekening met daarop militairen te zien en helikopter die bommen schiet

Sierra Leone ging gebukt onder een burgeroorlog tussen 1991 en 2002. Het leger van de rebellen bestond voor 50% uit kinderen. Het regeringsleger bestond voor 25% uit kindsoldaten. Voormalig kindsoldaten werden door onze partner IRC geholpen in speciale ‘care centers’. Hier maakten zij tekeningen van hun ervaringen.

tekening van getraumatiseerd kind

Links: Hiba (niet haar echte naam), een 16-jarig Syrisch meisje, moest samen met haar drie broers naar Jordanië vluchten nadat haar ouders en zus waren omgekomen bij een bombardement. In Ammam was herenigd met haar grootouders. Ze tekent om zichzelf uit te drukken. Over deze tekening zegt ze: ‘Een paar dagen geleden zei mijn broer dat hij droomt over het bombardement. Toen heb ik besloten om hem te tekenen, terwijl hij slaapt en droomt over het bombardement. Ik liet hem de tekening zien en toen moest hij lachen. Hij zei dat dit niet zijn droom was, zijn droom was enger.’ Rechts: Een tekening van een kind uit Cambodja (1979), getiteld: ‘Daddy don’t go to war’ (papa, ga niet naar de oorlog).

Tekening van kind met daarop man die achterna gezeten wordt

Een tekening gemaakt door een kind uit Sierra Leone, gemaakt rond 2001 aan het einde van de bloederige burgeroorlog.

Tekening van kind 'I was born to suffer'

Deze tekening is gemaakt in Cambodja in 1979. De 12-jarige Zana gaf de tekening de titel: ‘I was born to Suffer’.

Bron: Lees het originele artikel over ‘How traumatized children see the world, according to their drawings’ in TIME Magazine, geschreven door Naina Bajekal hier.


Stichting Vluchteling
English
sluit