15 maart: 13 jaar oorlog in Syrië

Op 15 maart is het precies dertien jaar geleden dat de oorlog in Syrië begon. Wat begon als een vreedzame demonstratie voor meer basisrechten, eindigde in een verwoestend conflict en een diepe humanitaire crisis. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht voor het aanhoudende geweld en 90% van de bevolking leeft in armoede.

Een kind kijkt naar een tent en ingestorte gebouwen in Syrië
© Rami Alsayed/NurPhoto

Dertien jaar na de start van de oorlog is van de gezondheidszorg vrijwel niets over. Er is een groot tekort aan medicijnen en personeel, en ziekenhuizen zijn verwoest.

Met een omvang van 22 miljoen inwoners kent Syrië 16,7 miljoen mensen in nood. De slechte toegang tot gezondheidszorg veroorzaakt veel problemen. In het hele land hebben bijna 15 miljoen mensen behoefte aan levensreddende primaire en secundaire zorg in 2024.

In de afgelopen dertien jaar hebben we miljoenen mensen kunnen voorzien van humanitaire hulp. Die hulp kwam terecht bij meer dan 70 hulpprojecten in Syrië, Libanon, Irak, Turkije en Jordanië. Op dit moment ondersteunen we via 10 hulpprojecten niet alleen de slachtoffers van de oorlog, maar ook de slachtoffers van de verwoestende aardbeving van februari 2023.

Mobiele medische zorg voor meest kwetsbaren

Samen met onze partner INTERSOS bieden we mobiele medische zorg in plattelandsgebieden, waar toegang tot gezondheidszorg nihil is. Via mobiele medische teams bieden we medische zorg en EHBO-trainingen, en delen we EHBO-koffers en hygiënepakketten uit. Daarnaast geven vrijwilligers voorlichting over gezondheid en hygiëne. Hiermee helpen we 16.000 mensen in grote nood.


Stichting Vluchteling
English
sluit