Help de burgers van Mosul

Doneer nu

Nu Mosul niet meer in handen is van IS willen de burgers zo snel mogelijk weer naar huis. Maar de stad ligt in puin. Overal liggen mijnen, gifgasgranaten en booby traps en ze hebben dringend hulp nodig. Stichting Vluchteling helpt, bijvoorbeeld met de inzet van ontmijningsspecialisten die explosieven ruimen. Jij kan helpen. Want voor 31 euro kunnen we al een ontmijningsspecialist inzetten om explosieven rondom Mosul onschadelijk te maken. Help jij mee?

HET LAATSTE NIEUWS OVER MOSUL

placeholder
placeholder
29 sep 2022

Hulpverlener Olivera Novakovic: “In Odessa is iedereen zwaar geraakt door oorlog"

Klinisch psycholoog en psychotherapeut Olivera Novakovic (35) werkt bijna een jaar voor Stichting Vluchteling als adviseur voor onze psychosociale hulp. Ze is net terug uit Odessa, een historische havenstad in het zuiden van Oekraïne.

Lees meer

placeholder
placeholder
20 sep 2022

Hulpverlener aan het woord: Remco vervoert medicatie naar Oekraïne

Vrachtwagenchauffeur Remco Kompier rijdt met steun van Stichting Vluchteling vrachtwagens vol medicijnen naar Kyiv. “Ik weet niet wat het is, maar als ik mensen in nood zie, wil ik graag helpen."

Lees meer

placeholder
placeholder
16 sep 2022

Overstromingen in Pakistan: Wat jij moet weten

Een derde van Pakistan staat onder water door extreme regenval en overstromingen. 33 miljoen mensen zijn slachtoffer geworden van deze ramp. Stichting Vluchteling start een omvangrijke noodhulpoperatie.

Lees meer

Help jij mee?

Nu Mosul niet meer in handen is van IS willen de burgers zo snel mogelijk weer naar huis. Maar de stad ligt in puin. Overal liggen mijnen, gifgasgranaten en booby traps en ze hebben dringend hulp nodig. Stichting Vluchteling helpt, bijvoorbeeld met de inzet van ontmijningsspecialisten die explosieven ruimen. Jij kan helpen. Want voor 31 euro kunnen wij al een ontmijningsspecialist inzetten om explosieven rondom Mosul onschadelijk te maken. Help jij mee?

 

Wat is er aan de hand in Irak?

Irak werd in 2003 binnengevallen door een internationale coalitiemacht. De inval leidde tot de val van het regime van Saddam Hoessein, maar verscheurde het land volgens sektarische lijnen. Het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen in 2011 markeerde officieel het einde van de oorlog, maar Irak bleef onveilig door bedreigingen van binnenlandse milities.

Islamitische Staat (IS) 

Ondertussen brak in 2011 de burgeroorlog in Syrië uit, wat verder bijdroeg aan de spanningen in de regio. IS profiteerde van deze spanning en begon aan een opmars. In rap tempo nam ze Iraakse steden in en riep ze een kalifaat uit in delen van Irak en Syrië. Velen honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht uit angst voor de lijfstraffen, vervolgingen en gedwongen bekeringen. 

Afschrikwekkende methodes 

Langzaam winnen het Iraakse leger en haar coalitietroepen terrein op IS. Maar IS biedt weerstand met afschrikwekkende methodes. Burgers worden gebruikt als menselijke schild en vluchten wordt ontmoedigd door middel van boobytraps en scherpschutters. Zelfs waar IS zich terugtrekt, zijn mensen niet veilig. Hun dorpen en steden liggen bezaaid met boobytraps en mijnen van IS.

Een einde van het conflict is nog niet in zicht.