Help de burgers van Mosul

Doneer nu

Nu Mosul niet meer in handen is van IS willen de burgers zo snel mogelijk weer naar huis. Maar de stad ligt in puin. Overal liggen mijnen, gifgasgranaten en booby traps en ze hebben dringend hulp nodig. Stichting Vluchteling helpt, bijvoorbeeld met de inzet van ontmijningsspecialisten die explosieven ruimen. Jij kan helpen. Want voor 31 euro kunnen we al een ontmijningsspecialist inzetten om explosieven rondom Mosul onschadelijk te maken. Help jij mee?

HET LAATSTE NIEUWS OVER MOSUL

placeholder
placeholder
02 feb 2023

Sixto: “Zonder de kliniek had ik geen kans van slagen”

In 2014 ontvlucht Sixto samen met zijn broer de crisis in Venezuela. Hij vertrekt naar Curacao. Zonder werk, zonder geld en in een totaal uitzichtloze situatie. Inmiddels hebben al 7 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht.

Lees meer

placeholder
placeholder
01 feb 2023

Dr. Mukwege: “Deze vrouwen hebben recht op een glimlach”

“Zal ik helemaal herstellen? Zal ik ooit nog kinderen kunnen krijgen? Kom ik hier mentaal weer bovenop?” Dit zijn slechts een paar van de honderden vragen die overlevers van seksueel geweld stellen aan Dr. Denis Mukwege, gynaecoloog, Met onze steun, biedt hij hulp.

Lees meer

placeholder
placeholder
30 jan 2023

Hoe een watertoren in Niger levens verandert

Niger is een van de warmste en minst ontwikkelde landen ter wereld en kampt met de gevolgen van klimaatverandering. Periodes van droogte of juist overstromingen door extreme regenval komen steeds vaker voor. Lang niet iedereen in Niger heeft toegang tot schoon drinkwater.

Lees meer

Help jij mee?

Nu Mosul niet meer in handen is van IS willen de burgers zo snel mogelijk weer naar huis. Maar de stad ligt in puin. Overal liggen mijnen, gifgasgranaten en booby traps en ze hebben dringend hulp nodig. Stichting Vluchteling helpt, bijvoorbeeld met de inzet van ontmijningsspecialisten die explosieven ruimen. Jij kan helpen. Want voor 31 euro kunnen wij al een ontmijningsspecialist inzetten om explosieven rondom Mosul onschadelijk te maken. Help jij mee?

 

Wat is er aan de hand in Irak?

Irak werd in 2003 binnengevallen door een internationale coalitiemacht. De inval leidde tot de val van het regime van Saddam Hoessein, maar verscheurde het land volgens sektarische lijnen. Het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen in 2011 markeerde officieel het einde van de oorlog, maar Irak bleef onveilig door bedreigingen van binnenlandse milities.

Islamitische Staat (IS) 

Ondertussen brak in 2011 de burgeroorlog in Syrië uit, wat verder bijdroeg aan de spanningen in de regio. IS profiteerde van deze spanning en begon aan een opmars. In rap tempo nam ze Iraakse steden in en riep ze een kalifaat uit in delen van Irak en Syrië. Velen honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht uit angst voor de lijfstraffen, vervolgingen en gedwongen bekeringen. 

Afschrikwekkende methodes 

Langzaam winnen het Iraakse leger en haar coalitietroepen terrein op IS. Maar IS biedt weerstand met afschrikwekkende methodes. Burgers worden gebruikt als menselijke schild en vluchten wordt ontmoedigd door middel van boobytraps en scherpschutters. Zelfs waar IS zich terugtrekt, zijn mensen niet veilig. Hun dorpen en steden liggen bezaaid met boobytraps en mijnen van IS.

Een einde van het conflict is nog niet in zicht.