BROUWERFONDS

Vernieuwende activiteiten voor Tibetanen

Stichting Vluchteling en de familie van de grondlegger van Stichting Vluchteling, Mr. C. Brouwer, hebben een Fonds op Naam opgericht. Sinds 2007 worden vernieuwende activiteiten voor Tibetanen en andere bergvolkeren uit de Himalaya ondersteund op het gebied van hoger onderwijs en vakscholing, behoud van taal, cultuur en identiteit en economische zelfstandigheid. Door het aanbieden van vakopleidingen, onderwijs en culturele activiteiten krijgen jongeren weer een kans om zelf een bestaan op te bouwen, zonder hun culturele identiteit te verliezen. 

Door de Chinese bezetting van Tibet en onderdrukking van haar bevolking zijn tienduizenden Tibetanen de grens met Nepal overgestoken. Nepal ontzegt Tibetaanse vluchtelingen die na 1989 het land zijn binnengekomen onder druk van China burgerlijke en sociaaleconomische rechten, waardoor velen in armoede en onzekerheid verkeren.

Zoals in alle vluchtelingencrises is de eigen culturele identiteit vaak het enige dat vluchtelingen mee kunnen nemen. Juist die eigen identiteit wordt in situaties van langdurige opvang van cruciaal belang. De Tibetaanse taal en cultuur staan ernstig onder druk door de Chinese bezetting van Tibet, en zal zonder hulp van buitenaf steeds verder marginaliseren.
- Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling