Nederland: neem 500 kwetsbare alleenstaande kinderen op!

Stichting Vluchteling luidt de noodklok! De situatie op de Griekse eilanden en aan de Turkse buitengrens verslechtert met de dag. Vluchtelingen worden als pionnen ingezet, gevangen in een machtsstrijd tussen Turkije, Griekenland en de Europese Unie. Ze leven in overbevolkte kampen onder mensonterende omstandigheden.

Daarom komt Stichting Vluchteling samen met VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children in actie. We roepen het kabinet op om per direct 500 kwetsbare kinderen uit de kampen te halen. De tijd dringt en de situatie is urgent.

Laatste update (29 mei 2020)

Steeds meer gemeenten in Nederland roepen het kabinet op om alleenstaande kinderen uit de overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland over te nemen. Het draagvlak blijft groeien. De gemeente Brunssum is de honderdste gemeente die zich heeft aangesloten. Gemeenten doen een appèl op het kabinet om ook kinderen in Nederland op te vangen of ze zijn bereid een deel van de kinderen in hun gemeente op te vangen. Het kabinet weigert echter nog steeds, ondanks de bereidheid van 11 andere EU-lidstaten. Het kabinet wil geld steken in de opvang van deze kinderen op het Griekse vasteland. "Het plan lijkt een ongeloofwaardige poging en een schijnoplossing om een politiek probleem op te lossen."

Lees hier de gezamenlijke reactie van VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling. 

Doe mee met onze petitie   
Roep samen met ons het kabinet op om kwetsbare, alleenstaande vluchtelingen op te vangen in Nederland. En solidair te zijn met Griekenland en andere EU-lidstaten die al besloten hebben een deel van deze kinderen op te vangen. Teken vandaag nog de petitie, al honderden Nederlanders gingen jou voor.  

Laat je stem horen en teken de petitie!

Dagboek uit vluchtelingenkamp Moria

De 17-jarige Atifa zit op dit moment in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos en daar houdt ze een dagboek bij. Hierin schrijft ze over mensonterende leefomstandigheden in de Griekse opvangkampen. Volg haar indringende dagboekfragmenten over haar leven in kamp Moria.

Coalition of the willing

Dit zijn de gemeenten die al hebben toegezegd kinderen te willen opvangen? Staat jouw gemeente er al tussen?