Nederland: neem 500 kwetsbare alleenstaande kinderen op!

In 2020 startten we samen met Defence for Children en VluchtelingenWerk Nederland de actie #500kinderen. Daarmee roepen we de Nederlandse overheid op om 500 van de 5.000 alleenstaande kinderen uit de Griekse kampen over te nemen. Want de situatie op de Griekse eilanden en aan de Turkse buitengrens verslechtert met de dag. Vluchtelingen worden als pionnen ingezet, gevangen in een machtsstrijd tussen Turkije, Griekenland en de Europese Unie. Ze leven in overbevolkte kampen onder mensonterende omstandigheden.

Onze actie maakt veel los. Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten sluit zich, op ons verzoek, aan bij de coalitie van welwillende gemeenten en steunen onze oproep. Ook laten onder andere kerken, artsen, partijprominenten en bekende Nederlanders van zich horen. En meer dan 100.000 Nederlanders tekenen onze petitie! Op de dag van de petitie overhandiging zetten we 500 lege witte stoelen op het Plein in Den Haag, om de 500 kinderen te symboliseren.

Fotocollage: De petitie om aan vijfhonderd alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen opvang te bieden in Nederland is door 106.160 Nederlanders ondertekend en werd in september 2020 door de directeuren van Stichting Vluchteling, Defence for Children en VluchtelingenWerk Nederland overhandigd aan Kamerleden.

Atifa's dagboek over vluchtelingenkamp Moria
Atifa is een 18-jarig meisje uit Afghanistan en woonde tien maanden in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Ze houdt een dagboek bij over haar leven op het Griekse eiland. 

Via WhatsApp praat Atifa over wat er gebeurt op het eiland en in de vluchtelingenkampen. Atifa heeft nog nauw contact met vrienden die in de vluchtelingenkampen zitten. Zij hebben alles verloren en moeten wachten totdat ze veilig naar andere Europese landen kunnen reizen. Atifa zelf heeft samen met haar familie een beter onderkomen gevonden, maar haar toekomst is nog steeds onzeker.

Wil je meer weten over Atifa’s dagboek? Je kan het lezen op haar website https://dagboekuitmoria.com

Coalition of the willing

Dit zijn de gemeenten die al hebben toegezegd kinderen te willen opvangen? Staat jouw gemeente er al tussen?