Miljoenen mensen hebben Venezuela verlaten, alles achterlatend. De sociaaleconomische en politieke onrust heeft de levens van grote aantallen Venezolanen verwoest. Mensen zijn dringend op zoek naar voedsel, onderdak en medische voorzieningen. En een betere toekomst. Kijk niet weg van deze situatie in Venezuela.
In tegenstelling tot andere vluchtelingencrises, is de Venezolaanse crisis niet het gevolg van oorlog of conflict. De grootste vluchtelingencrisis die Latijns-Amerika ooit gekend heeft, is veroorzaakt door de ineenstorting van de olie-industrie, aanhoudende politieke instabiliteit en internationale sancties. Ze zijn de oorzaak van een diepe economische crisis.
Venezuela is de op één na grootste vluchtelingencrisis ter wereld, net na Syrië.
De Venezolaanse economie is sinds 2013 met 70% gekrompen, de grootste economische krimp buiten een oorlogssituatie in 45 jaar. De ineenstorting van de Venezolaanse economie werd veroorzaakt door de machthebbers.
Ondanks dat er geen oorlog is, doen de erbarmelijke omstandigheden waarin de bevolking moet zien te overleven, daar wel aan denken.
Door de aanhoudende crisis in Venezuela trekken Venezolanen de grens over met Colombia. Sommigen trekken uit wanhoop door naar de hoofdstad Bógota, of zelf naar Peru, Ecuador of Chili. Dit doen ze veelal te voet. Overal lopen Venezolaanse vluchtelingen over de wegen, caminantes genoemd.
Mensen lopen kilometers, te voet en op slippers, met kinderen, en zonder geld. De risico’s onderweg zijn groot: geweld, geen slaapplek of onderdak, honger, uitbuiting, en gezondheidsproblemen, waaronder uitdroging, verwondingen of ziekten.
De noden onder de Venezolanen die hun land ontvlucht zijn, zijn enorm. Wij kijken niet weg van Venezolaanse vluchtelingen en bieden dringende noodhulp: onder andere op Curaçao, in Colombia en in Venezuela zelf. We zorgen onder andere voor medische zorg. Extra hulp is nodig, elk leven is er één. Kijk niet weg en help mee!