JEMEN: GROOTSTE HUMANITAIRE CRISIS KOMT NAUWELIJKS IN HET NIEUWS

Volgens de VN speelt zich in Jemen de grootste humanitaire crisis in de wereld af. In het land woedt al ruim zes jaar een vreselijke burgeroorlog. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes als cholera en corona verspreiden zich snel door een tekort aan medische voorzieningen.

De omstandigheden in Jemen zijn zwaar. In 2021 heeft 66% van de bevolking hulp nodig. Huizen, ziekenhuizen, scholen… Alles is weg. Kijk niet weg van deze schokkende realiteit in Jemen.

Niemand weet ervan

De ramp in Jemen voltrekt zich in stilte, terwijl de burgeroorlog inmiddels al zes jaar gaande is. Sinds het ontstaan van de burgeroorlog in 2015 vechten in Jemen verschillende partijen om de macht.

“Ik zie het bloed, het verdriet, de pijn, de kou, de eenzaamheid, de kinderen en vraag u waar u staat, als de nood aan de mens komt. Kijk niet weg!”
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.

Andere landen besluiten zich in het conflict te mengen. Er wordt geloofd dat Houthi-rebellen steun krijgen van Iran. Zij controleren het noordelijk deel van Jemen. De Jemenitische regering krijgt militaire hulp van een coalitie van voornamelijk soennitische moslimlanden onder leiding van Saudi-Arabië, en hebben het grootste deel van het zuiden in handen.

Het conflict eist een hoge tol: volgens een schatting van de VN zijn er inmiddels meer dan 230.000 levens verloren gegaan. Miljoenen mensen worstelen om te overleven. Er is een gebrek aan eten, medische hulp, onderdak en veiligheid.

Over de verwoestende gevolgen hoor je haast niemand.

Schokkende feiten

  • In 2021 zijn 20.7 miljoen mensen in humanitaire nood, 66% van de bevolking

  • Ruim 4 miljoen Jemenieten sloegen op de vlucht voor armoede en conflict

  • Ruim de helft van de gezondheidsdiensten en ziekenhuizen werken niet

  • Meer dan 20 miljoen mensen worden met honger geconfronteerd

  • Elke tien minuten sterft een kind onder de vijf jaar aan ziekten die te voorkomen zijn

Kijk niet weg van Jemen!

Voor veel vluchtelingen in Jemen is het nu of nooit. Wij kijken niet weg van de Jemenieten die dagelijks geconfronteerd worden met oorlog, honger en ziekten. We bieden medische zorg en screenen en behandelen mensen op de vlucht via onze drie mobiele medische teams op o.a. ondervoeding, ziektes en wondverzorging in de districten Aden en Lahj. Extra hulp is nodig, elk leven is er één. Kijk niet weg en help mee!