GRENS BEREIKT AAN DE RANDEN VAN EUROPA

Door aanhoudende conflicten in landen als Somalië, Syrië, Irak en Afghanistan zoeken vluchtelingen noodgedwongen veiligheid in Europa. Maar voor hen is een warm welkom in onze EU vaak uitgesloten. Naast dat mensen voor dichte grenzen komen te staan, krijgen ze steeds vaker te maken met afschrikking, politiegeweld en inhumane behandeling. Mensenrechten en internationale verdragen worden geschonden, terwijl vluchtelingen volgens Europese normen en wetgeving recht hebben op humane opvang en asiel. Dat moet anders. De grens is bereikt.

'Fort Europa' in kaart

Om vluchtelingen en migranten tegen te houden, verrezen de afgelopen jaren steeds meer hindernissen langs de Europese grenzen in de vorm van onder andere hekken en politiegeweld. Wat gebeurt waar? We brachten het in kaart.

Dat we anno 2023 een verschil maken tussen een vluchteling uit Oekraïne en eentje uit Afghanistan, tekent ons. Mensenrechten zijn er voor iedereen, voor de Oekraïner, voor de Somaliër en de Afghaan, voor Mohamed, voor de man in zijn driedelige lichtblauwe kostuum, voor Jane en ook voor u en mij, mocht de dag komen dat wíj́ halsoverkop op de vlucht moeten.
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Jouw steun maakt het verschil.