DE CRISIS IN NIGER VERGETEN? NIET ALS HET AAN ONS LIGT!

Vroeger kwamen reizigers uit Niger terug met verhalen over de warme en gastvrije bevolking, die in prachtige oude karavaansteden aan de rand van de Sahara woonden. Op dit moment krijgt het land nauwelijks aandacht, en mocht dit toch het geval zijn, gaat het over honger, geweld en gewapende groepen. Lees hier over deze vergeten crisis

VIDEO: DIT IS ER AAN DE HAND

 
 

Niger is al sinds de jaren ’80 het minst ontwikkelde land ter wereld. Het is een straatarm, politiek instabiel land met een zwak bestuur. Voedselonzekerheid is een structureel probleem, wat verergerd wordt door terugkerende droogtes en overstromingen. Sinds 2014 wordt het zuidoosten van Niger ook nog eens geteisterd door de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Het geweld veroorzaakt een grote humanitaire crisis in het hele grensgebied, dat bekend staat als het ‘Lake Chad Basin’. De crisis raakt nu het verpletterende aantal van 17 miljoen mensen. Ten minste 2.5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Vluchtelingen en ontheemden

Veel Nigerezen in het Lake Chad Basin zijn door het geweld ontheemd geraakt. In hetzelfde gebied zijn ook vluchtelingen uit Nigeria en Nigerezen die in eerste instantie uit armoede naar Nigeria vluchtten, maar nu noodgedwongen terugkeren door het geweld van Boko Haram.

Al deze ontheemden en vluchtelingen worden opgevangen in de zuidoostelijke Diffa-regio in Niger. Daarnaast vangt Niger in het westen van het land zo’n tienduizenden vluchtelingen uit Mali op.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Een leven na Boko Haram: onderwijs voor kinderen op de vlucht

Samen met onze internationale partner IRC maken we onderwijs mogelijk in Diffa. We zorgen ervoor dat 16.000 kinderen op 30 scholen kunnen profiteren van een goede leeromgeving en de mogelijkheid krijgen tot verdere ontwikkeling. Lees verder

Geef wat je kunt, vergeet ze niet!

Steun met een eenmalige gift. Jouw hulp redt levens. Met je donatie draag je bij aan o.a. voorlichting, schoon drinkwater en medische hulp voor vluchtelingen wereldwijd. Samen maken we het verschil. 


 

Ja, ik help mee!

Vergeet hen niet, steun met een eenmalige gift.

 • ?

  Draag bij aan toegang tot veilig drinkbaar water. Denk hierbij aan het opzetten, herstellen en onderhouden van waterfaciliteiten.

  15,00
 • ?

  Draag bij aan psychologische begeleiding voor vluchtelingen en andere kwetsbare vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel, fysiek of mentaal geweld.

  25,00
 • ?

  Draag bij aan babypakketten met o.a. luiers en een dekentje, huisraadpakketten met o.a. matrassen en dekens en hygiënepakketten met o.a. Zeep en maandverband.

  50,00
 • ?

  Draag bij aan mobiele medische hulp in moeilijk bereikbare gebieden. Denk hierbij aan verbandmiddelen, medicijnen, artsen en verpleegkundigen.

  100,00
 • ?

  Draag bij aan de bouw van eenvoudige huizen voor terugkerende ontheemden. Samen met vaklui werken de terugkeerders aan de bouw van hun nieuwe thuis.

  250,00

Deze zomer neemt Stichting Vluchteling je mee naar 7 vergeten crisis. Iedere week staat een ander land centraal. Wil je meer weten? Hou dan onze crisis-pagina in de gaten. Zorg dat je niks mist!