DE CRISIS IN DE DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO VERGETEN? NIET ALS HET AAN ONS LIGT!

Aan de voet van rokende vulkanen, stromen prachtige rivieren door landschappen bedekt met regenwoud. Het landschap van de Democratische Republiek Congo (DRC) is het ultieme Afrikaanse avontuur. Helaas is de prachtige natuur niet het enige waar dit land om bekend staat. Geweld en ziektes zoals Ebola zijn nog altijd aanwezig. Lees meer over deze vergeten crisis.

Video: DRC - DIT IS ER AAN DE HAND

 
 
In 1960 werd de Democratische Republiek Congo onafhankelijk van België. Sindsdien heeft het land een zwak politiek bestuur. Gewapende conflicten in verschillende delen laten een enorm spoor van vernielingen achter, er zijn al meer dan honderdduizenden slachtoffers. Mensen vluchten massaal uit angst voor verminking, verkrachting en moord.

Met 5 miljoen mensen die huis en haard moesten verlaten, heeft het land het grootste aantal ontheemden in Afrika. In totaal zijn 15,6 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Malaria en epidemieën van mazelen en cholera maken duizenden slachtoffers. Bovendien kampte het land de afgelopen jaren met een ebola-uitbraak en sinds dit jaar met de coronapandemie.
 

Hoe helpt Stichting Vluchteling?


Sinds jaar en dag ondersteunen we het Panzi ziekenhuis van Dr. Denis Mukwege. In dit ziekenhuis worden vrouwen behandeld die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. We helpen het Panzi ziekenhuis en twee plattelandsziekenhuizen ook in hun strijd tegen corona. We zorgen dat coronapatiënten geïdentificeerd en behandeld worden. (Ontheemde) Congolezen krijgen voorlichting om coronabesmetting tegen te gaan.

In het ziekenhuis van Kalemie, aangewezen als coronaziekenhuis, wordt een isolatie-unit met 10 bedden aangelegd. In de gezondheidsposten van Nyemba en Undugu worden zones ingericht om verdachte ziektegevallen zorgvuldig op te sporen en door te verwijzen. In alle gezondheidscentra worden handwas stations ingericht en wordt de staf getraind. Medisch personeel krijgt training, beschermende kleding, testmateriaal en medicijnen.

Kwetsbare kinderen krijgen psychosociale ondersteuning in kindvriendelijke omgevingen in vier gezondheidscentra. De kinderen krijgen toegang tot onderwijs of tot een vakopleiding. De ouders en verzorgers worden getraind in goed ouderschap.

In totaal bereiken we in DR Congo met onze hulp 436.850 Congolezen.

 

Ja, ik help mee!

Vergeet hen niet, steun met een eenmalige gift.

 • ?

  Draag bij aan toegang tot veilig drinkbaar water. Denk hierbij aan het opzetten, herstellen en onderhouden van waterfaciliteiten.

  15,00
 • ?

  Draag bij aan psychologische begeleiding voor vluchtelingen en andere kwetsbare vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel, fysiek of mentaal geweld.

  25,00
 • ?

  Draag bij aan babypakketten met o.a. luiers en een dekentje, huisraadpakketten met o.a. matrassen en dekens en hygiënepakketten met o.a. Zeep en maandverband.

  50,00
 • ?

  Draag bij aan mobiele medische hulp in moeilijk bereikbare gebieden. Denk hierbij aan verbandmiddelen, medicijnen, artsen en verpleegkundigen.

  100,00
 • ?

  Draag bij aan de bouw van eenvoudige huizen voor terugkerende ontheemden. Samen met vaklui werken de terugkeerders aan de bouw van hun nieuwe thuis.

  250,00

Deze zomer neemt Stichting Vluchteling je mee naar 7 vergeten crisis. Iedere week staat een ander land centraal. Wil je meer weten? Hou dan onze crisis-pagina in de gaten. Zorg dat je niks mist!