DE CRISIS IN CURACAO VERGETEN? NIET ALS HET AAN ONS LIGT!

Luieren op witte stranden en in de middag de zee in voor een fantastische snorkel- of duiksessie. Dit is het beeld dat velen van ons hebben wanneer we denken aan een dag op Curaçao. Toch heeft het eiland ook een ander gezicht. Maar liefst 11% van de bevolking bestaat uit Venezolaanse vluchtelingen. 

Video: CURACAO - DIT IS ER AAN DE HAND


 

Door het ineenstorten van de economie, zijn er al meer dan 5,2 miljoen Venezolanen gevlucht naar buurlanden zoals Colombia, Ecuador, Brazilië en Curaçao.

Ongeveer 17.000 Venezolaanse vluchtelingen

Hoeveel vluchtelingen het eiland precies telt is onbekend. Dit komt doordat Curaçao nooit het Vluchtelingenverdrag heeft getekend, hierdoor is het niet verplicht vluchtelingen bescherming te bieden. Venezolanen verblijven daardoor illegaal op Curaçao en lopen het risico te worden opgepakt en te worden opgesloten in detentiecentra. Daar komen ze vast te zitten samen met veroordeelde criminelen, om vervolgens te worden uitgezet.

Ze worden als misdadigers behandeld

Soms zitten ze maanden opgesloten, Venezolanen die eruit komen vertellen over tekorten aan eten, water, zeep, soms slapen ze weken in dezelfde vieze lakens. Ongedocumenteerde Venezolanen die uit de handen van de politie weten te blijven hebben geen toegang tot medische zorg en kunnen alleen maar zwart werk doen.

 

Hoe helpt Stichting Vluchteling?


Gezondheidszorg voor vluchtelingen zonder papieren

Op Curaçao ondersteunen we een kliniek waar Venezolaanse vluchtelingen terecht kunnen. Een medische kliniek die voor 2000 Venezolanen zonder papieren medische zorg beschikbaar maakt. Lees verder

Geef wat je kunt, vergeet ze niet!

Steun met een eenmalige gift. Jouw hulp redt levens. Met je donatie draag je bij aan o.a. voorlichting, schoon drinkwater en medische hulp voor vluchtelingen wereldwijd. Samen maken we het verschil. 

 

Ja, ik help mee!

Vergeet hen niet, steun met een eenmalige gift.

 • ?

  Draag bij aan toegang tot veilig drinkbaar water. Denk hierbij aan het opzetten, herstellen en onderhouden van waterfaciliteiten.

  15,00
 • ?

  Draag bij aan psychologische begeleiding voor vluchtelingen en andere kwetsbare vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel, fysiek of mentaal geweld.

  25,00
 • ?

  Draag bij aan babypakketten met o.a. luiers en een dekentje, huisraadpakketten met o.a. matrassen en dekens en hygiënepakketten met o.a. Zeep en maandverband.

  50,00
 • ?

  Draag bij aan mobiele medische hulp in moeilijk bereikbare gebieden. Denk hierbij aan verbandmiddelen, medicijnen, artsen en verpleegkundigen.

  100,00
 • ?

  Draag bij aan de bouw van eenvoudige huizen voor terugkerende ontheemden. Samen met vaklui werken de terugkeerders aan de bouw van hun nieuwe thuis.

  250,00

Deze zomer neemt Stichting Vluchteling je mee naar 7 vergeten crisis. Iedere week staat een ander land centraal. Wil je meer weten? Hou dan onze crisis-pagina in de gaten. Zorg dat je niks mist!