header-themapagina-medischezorg-tsjaad-dokterpatient-IRC-stichtingvluchteling

Medische zorg

In bijna iedere humanitaire crisis is de medische zorg ontoereikend – voor de lokale bevolking, en al helemaal voor grote groepen vluchtelingen. Stichting Vluchteling verleent cruciale medische zorg in vluchtelingencrises.

Medische zorg voor mensen op de vlucht

Medische zorg is hard nodig in crisisgebieden. Vluchtelingen en ontheemden krijgen te maken met allerlei medische problemen zoals ondervoeding en zwangerschapscomplicaties. In drukbevolkte vluchtelingenkampen kunnen besmettelijke ziektes zich razendsnel verspreiden.

Meestal zijn er geen of weinig medische voorzieningen ter plekke. Ze waren altijd al onder de maat of werken niet meer door bijvoorbeeld bombardementen of gevlucht personeel. Zonder medische zorg overlijden mensen aan ziektes die voorkomen of behandeld hadden kunnen worden. Daarom is medische zorg een van de speerpunten van Stichting Vluchteling.

Meer binnen thema Onze hulpverlening op het gebied van gezondheid

Wat doet Stichting Vluchteling?

Basisgezondheidszorg

Basisgezondheidszorg is bijna altijd onderdeel van de eerste noodhulp die Stichting Vluchteling verleent in humanitaire crises. Hiermee krijgen mensen toegang tot een arts of verpleger die kleine ingrepen kan verrichten, en medicijnen. Ook het verlenen van eerste hulp aan landmijnslachtoffers, vaccineren van kinderen en bestrijden van ondervoeding vallen onder basisgezondheidszorg.

Reproductieve gezondheidszorg

Daarnaast bieden we reproductieve gezondheidszorg. We helpen met gezinsplanning en zorgen voor veilige zwangerschappen en bevallingen. Dat is hard nodig, want iedere 2 minuten sterft er een vrouw aan oorzaken die hiermee verband houden. Daarnaast bieden we medische zorg en psychosociale hulp aan slachtoffers van seksueel geweld.

Medische zorg in vluchtelingenkampen

Medische zorg zetten we zowel binnen als buiten vluchtelingenkampen op. Meestal liggen de kampen geïsoleerd en is het nodig om een kliniek op te zetten binnen het kamp. Dan trainen we vluchtelingen en de lokale bevolking om zelf medische zorg te verlenen. Waar nodig, verwijzen ze door. Hiervoor regelen we ambulancediensten naar bestaande ziekenhuizen.

Medische zorg buiten de kampen

In landen waar gezondheidscentra en ziekenhuizen zijn, investeren we in de bestaande medische voorzieningen. Maar in sommige gebieden is er simpelweg niets. Daar zetten we mobiele medische teams in die afreizen naar kwetsbare gemeenschappen en ter plaatse hulp verlenen.

Zo werken we in Myanmar met rugzakdokters. Zij gaan de dorpen af om medische zorg te verlenen, voorlichting te geven en de water- en sanitaire voorzieningen te verbeteren.

Meer weten? Bekijk onze projecten op het gebied van medische zorg.