Bij cashhulp krijgen vluchtelingen en ontheemden een klein geldbedrag in plaats van standaard noodhulppakketten. Ze gebruiken het voor datgene wat ze het hardst nodig hebben. Deze manier van hulp is zo effectief, dat Stichting Vluchteling het steeds vaker inzet.

Cashhulp: wat is het?

Cashhulp is hulpverlening in nieuwe vorm. In plaats van de standaard noodhulppakketten, geven we kwetsbare mensen een bankpasje, contant geld of vouchers. Zij weten immers zelf het beste wat ze acuut nodig hebben: medische zorg, voedsel of iets anders.

Door deze nieuwe vorm van humanitaire hulpverlening worden vluchtelingen en ontheemden in hun waarde gelaten. Ze hoeven niet meer lijdzaam in de rij te staan voor dekens, voedsel, water en een tent. Bovendien stimuleert cashhulp de lokale economie, omdat plaatselijke winkeliers en dienstverleners profiteren van de uitgaven.

Meer binnen thema Economisch welzijn

Snel beschikbaar

Cashhulp is de snelste manier om een groot aantal mensen te helpen. Het is veel sneller geregeld dan bijvoorbeeld noodhulppakketten. Bij cashhulp krijgen de kwetsbaarste gezinnen een klein geldbedrag waarmee ze aan acute basisbehoeftes kunnen voldoen. Soms geven we ook eenmalige cashhulp in noodsituaties: wanneer een vluchteling de ziekenhuisrekening niet kan betalen bijvoorbeeld.

Stimuleert lokale economie

Cashhulp is een bewezen effectief middel om de economie te stimuleren. In Libanon zorgt 1 dollar aan cashhulp bijvoorbeeld voor een groei van ruim 2 dollar van het bruto binnenlands product (BBP). Daarom kiezen we steeds vaker voor cashhulp in plaats van het verstrekken van standaard noodhulppakketten.