header-overons-partnertsinternationaal-mag-stichtingvluchteling

Ontmijning

Landmijnen blijven nog jaren na een conflict levensgevaarlijk. Stichting Vluchteling helpt bij de ontmijning en geeft voorlichting, zodat terugkerende vluchtelingen en ontheemden beschermd zijn tegen de gevaren van landmijnen en andere onontplofte explosieven.

Ontmijning

Zonder ontmijning blijven landmijnen, clustermunitie, bermbommen en andere onontplofte explosieven nog jarenlang levensgevaarlijk. Iedere dag worden 10 mensen gedood of verwond door landmijnen die na een conflict gewoon blijven liggen. Kinderen die buiten spelen lopen extra gevaar – sommige landmijnen zien er zelfs expres uit als speelgoed.

Door landmijnen kunnen vluchtelingen die terugkeren naar huis, hun leven en werk maar moeilijk oppakken. Akkers met landmijnen zijn immers onbewerkbaar, scholen met boobytraps onbruikbaar en wegen met bermbommen onbegaanbaar. Ontmijning is daarom onderdeel van onze hulp aan vluchtelingen en ontheemden die na een conflict terugkeren naar huis.

Meer binnen thema Onze hulpverlening op het gebied van bescherming

Wat doet Stichting Vluchteling?

Ruimen van explosieven

Samen met onze partner de Mines Advisory Group (MAG) ontmijnen we gebieden zodat mensen hun leven weer kunnen oppakken. Om ook de lokale werkgelegenheid te stimuleren, zetten we vrijwel alleen lokale, goed getrainde mensen in om de ontmijning uit te voeren.

De mijnenruimers brengen eerst de gevaarlijke plekken en locaties van onontplofte explosieven in kaart. Met detectoren en beschermende kleding gaan ze vervolgens aan de slag om de explosieven onschadelijk te maken en te verwijderen.

Voorlichting

Daarnaast geven we voorlichting aan volwassenen en kinderen over hoe ze explosieven kunnen herkennen en rapporteren. Vooral teruggekeerde vluchtelingen en ontheemden zijn vaak niet op de hoogte van de gevaren in hun oude omgeving en lopen gevaar.

Meer weten? Bekijk onze projecten op het gebied van ontmijning.